Úterní Noční linka: Událost, která mi změnila život

16. listopad 2021

Která událost, ať pozitivní, nebo negativní, se zapsala do vašeho života jako impuls, který váš život nebo životní filozofii změnil od základů?

Život přináší každému z nás mnoho změn. Některé jsou vítané, jiné naopak nikoliv. Každá změna v našem životě vyžaduje určité množství psychické energie, abychom se s ní dokázali vypořádat.

Platí to i o změnách příjemných. Pokud vás čeká například svatba, je to jistě radostná událost, ale i ta vyžaduje určitou energii, abychom se přizpůsobili novému životu, který nás čeká. To platí také o cestování do vzdálených zemí, o změně zaměstnání, o změně životního stylu, který nám přinesl třeba 17. listopad 1989. A našli bychom jistě celou řadu dalších příkladů.

Ovšem ne všechny změny, které nám život přináší, jsou chtěné a dobrovolné. Prakticky každý z nás čelí menší či větší nutnosti přizpůsobit se něčemu, co ve svém životě nechtěl. Od těch „malých ztrát“, když například ztratíme telefon či doklady, přes ty větší a zásadní: ztráta zaměstnání, nemoc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.