Úterý: Je možné definovat krásu?

29. září 2015

Když se řekne „krása“ - co se vám vybaví? Co podle vás dělá člověka krásným? Platí pro muže a pro ženu rozdílné atributy krásy? Umíte krásu vnímat? A objevili jste někdy v něčem, nebo v někom, skrytou krásu?

30. září 2006 se Taťána Kuchařová stala první českou držitelkou titulu Miss World. Taťána je krásná žena, ale krásu určitě nehodnotíme jen počtem získaných titulů…

Co to vlastně je – krása? V historii lidstva nemusíme pro pojem krása chodit daleko. Najdeme jej skoro v každé kultuře a skoro v každé epoše lidské historie, a to s mnoha rozdílnostmi.

Termín krása v prvních kulturách byl chápán, jako jakési propojení lidí s přírodou. V tomto období spolu pojmy jako krása, dobro nebo pravda obvykle souvisely. Ani v antickém Řecku a Číně nenacházíme výjimky.

Konfucius zdůrazňoval společenskou krásu, realizovanou v umění a jiných činnostech. O dvě století později, byl v duchu taoismu sjednocen pojem krásy s přírodními zákonitostmi, účelem a s lidskou svobodou.

Pojem pro krásu v řečtině vyjadřoval prvotřídní dokonalost, vznešenost a hodnotu. Příroda a její části byly krásné, stejně tak duchovní věci a činy, lidské bytosti a jejich myšlenky, osobnosti a tělesné schránky, sociální instituce, zákony a umělecká díla.

Česká estetika nemá užšího pojmu pro vysvětlení pojmu krása. Spíše naznačuje nutnost snažit se cvičit svoji mysl a vnímat, co nám okolní svět říká.

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.