Úterý: Když se řekne „hlavní město“

6. březen 2018

Co vnímáte, cítíte a co se vám vybaví, když se řekne „hlavní město“? Je to domov? Příjemné šimrání kolem žaludku a pocit pýchy, nebo stres z vidiny záplavy aut a turistů? Kdy jste naše hlavní město navštívili poprvé a jaké to bylo? Které další světové metropole jste poznali a jak se vám líbily?

Nedávno jsem měla možnost vidět snímky Prahy ze 70. let. Atmosféru tehdejší doby mě uchvátila – poloprázdné ulice a obchody, žádní turisté. Všichni moc dobře víme, jak dnes vypadají pražské ulice, které jsou přeplněné lidmi. V roce 1975 byly ale oproti dnešní situaci téměř liduprázdné.

Cestování do zahraničí v té době bylo pro nás dosti složité. To samé ale platilo i pro turisty, kteří se chtěli podívat k nám. Náš stát v té době navíc nebyl středem zájmu ani pro „spolupracující země“. I když Češi velmi často navštěvovali například Jugoslávii, zájem z druhé strany byl téměř nulový.

Dnes je naše hlavní město doslova terčem turistů. Vždyť jenom v přenocování turistů byla Praha předloni na 5. místě. S celkovým počtem 16,8 milionů přenocování totiž předběhla i Vídeň a Amsterdam. Dokážeme i přes nápor turistů a aut vnímat genia loci našeho hlavního města?

autor: zos
Spustit audio