Úterý: Zvíře - víc než člověk?

3. únor 2015

Kam se v průběhu let posunul náš vztah k domácím mazlíčkům? Jak se změnil? Proč jsme si své kočky a psy začali tzv. "polidšťovat"? Svědčí to o špatné úrovni mezilidských vztahů? Nebo naopak - vyvíjíme se v bytosti citlivější nejen k sobě, ale ke všemu živému na této planetě? Jaká je vaše zkušenost se čtyřnohým přítelem? Dokáže vám pes se svojí věrnou láskou nahradit člověka?

Lidé začínají více brát zvířata, jako by to byli tak trochu lidé. Dramaticky se mění postavení zvířat před zákonem. Zvíře konečně není pouhá věc, majetek svého pána, vydaný mu napospas…

A nejde už zdaleka jen o zpřísnění trestů za krutost vůči zvířatům jako dřív: ze zvířat jsou nyní z právnického hlediska osoby s vlastními zájmy, které je třeba respektovat a chránit. Už i manželé při rozvodu zahrnují do svých dohod např. střídavou péči o psa.

A když naše milované zvíře odchází ze světa, chceme se s ním důstojně rozloučit; pryč je doba, kdy domácí mazlíčci končí v kafilériích, naopak, stavět se u nás začala psí krematoria… Co vy na to?


autor: zos
Spustit audio