Útulky volají o pomoc. Rapidně přibývá opuštěných koťat

17. listopad 2018

Počet opuštěných koťat v útulcích rok od roku stoupá. Proč to tak je? Podle majitelky útulku Romany Vojířové za to mohou lidé, kteří své kočky nekastrují. Hlavně na vesnicích.

Romana Vojířová apeluje na chovatele koček, aby je nechávali kastrovat: „Letos je koťat neuvěřitelné množství. My máme teď v Pohádkové zahradě čtrnáct koček a já vidím tu nezodpovědnost lidí, kteří dovolí jejich nekontrolované množení. Pak nám koťata házejí za bránu útulku. Trochu mě děsí, co bude příští rok.“

Kočky v útulku – nejdražší položka

Platí se nejen za kastraci.  Ale každý měsíc se musí kočky odblešit, odčervit, dát do uší gel proti svrabu, pravidelně očkovat. Veterinární úkony nemůžete ošidit. „Chápu útulky, které pořádají pravidelné sbírky. Náklady na zachraňování koček jsou nebetyčné,“ konstatuje Romana Vojířová.

Pohádková zahrada v Pardubicích

Pohádková zahrada je azyl pro týraná a opuštěná zvířata u mostu Červeňák v Pardubicích. Najdete tam hlavně hospodářská zvířata, která málokdo zachraňuje, ale nechybí ani exotika.

„Máme u nás koně, poníka, prase, osla, kozy, ovce i pávy. Ale můžete si u nás ponosit i papouška na rameni nebo pohladit hada. Pokud budou vaše děti chtít, mohou k nám chodit pomáhat. A do láskyplné rodiny rádi věnujeme kotě, králíka nebo morče,“ uzavírá Romana Vojířová.

autor: jsl
Spustit audio