Úvahy o židovském státu začaly před 120 lety

27. srpen 2017

Uplynulo 120 let od prvního velkého setkání sionistického hnutí. Světoznámý architekt Adolf Loos získal první zakázky na českém území od bohatých židovských obchodníků v Plzni, vydáme se za pohnutými osudy rodin i bytových interiérů.

Na konci srpna roku 1897 se ve švýcarské Basileji setkaly dvě stovky mužů a žen, aby jednaly o založení židovského státu. To, co je dnes samozřejmá věc, vypadalo před sto dvaceti lety jako plán nerealistických snílků. Za basilejským setkáním se ohlédne Jan Fingerland.

První práce na českém území vytvořil světoznámý architekt Adolf Loos v Plzni. V letech 1907 – 32 tady navrhnul moderní úpravy nejméně 13ti bytů bohatých měšťanů. Protože šlo prakticky výhradně o zakázky pro židovské rodiny, staly se tyto byty už za pár let němými svědky pohnuté historie. Za fašismu, ale i později za komunismu byly Loosovy interiéry postupně rozkrádány a ničeny. A jejich majitelé skončili v emigraci nebo ve vyhlazovacích táborech. Budeme mluvit s badatelem a architektem Petrem Domanickým.

Adolf Loos

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

Pořad ke stažení najdete zde.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.