V Aleji příběhů si budete moci pochutnat na ovoci. A také se zasnít při čtení dětských textů

5. leden 2015
Česko – země neznámá

Na Kolínsku ve středních Čechách vyrostla na podzim mezi obcemi Zásmuky a Sobočice unikátní alej. Zatím nejde samozřejmě o žádné vzrostlé stromy, protože vysázeny byly teprve v listopadu a musí být ještě chráněny sítí a podepírány kůly. Přesto jsou nesmírně zajímavé. Tvoří totiž „Alej příběhů“. Děti, které stromky zasadily, k nim připojily drobné příběhy. A vy si je při procházce můžete přečíst.

Alej příběhů vysázelo sedmdesát dětí z mateřské a základní školy v Zásmukách. Zasadily na osm desítek ovocných stromů. Až vyrostou, pochutnáte si tu na hruškách, jablkách, ale také ořechách a jeřabinách.

Mezi stromy pak najdete velké tabule s příběhy, které děti vlastnoručně krasopisně napsaly o vysázených stromech, o tom, jak stromky sázely, a také o svém vztahu k přírodě obecně. Jde to krásné čtení s mnoha obrázky, které dospělým otevře svět dětské tvořivosti a snění a dětem přinese inspiraci pro podobné aktivity. Vždyť stromů je málo a není nad to naučit se je sázet už v dětském věku.

Děti z Mateřské školy v Zásmukách zasadily nejmenší stomy

Alej příběhů má svého patrona – zpěváka Stanislava Hložka, který se v listopadu 2014 zúčastnil slavnostního otevření. Poděkování patři i občanům ze Sobočic, kteří dětem s vysázením stromů pomohli.

Ovocnou alej plnou dětských příběhů najdete na polní cestě, která vede ze Sobočic do Zásmuk. Projít si ji můžete dvakrát. Jednou se čtením příběhů, podruhé s pohledem do dálky. Vede totiž místy, odkud je krásný pohled nejen na okolní pole, ale také na Františkánský klášter, kostel i zámek v Zásmukách.

Spustit audio