V Arcibiskupském paláci vaří usměvavé polské sestry

Pojďte s námi nahlédnout do kuchyně arcibiskupa pražského - Dominika Duky.

Arcibiskupský palác v Praze na Hradčanech je už třetím sídlem pražských biskupů a arcibiskupů. První rezidencí byl dům na Hradě vedle chrámu svatého Víta, takzvané staré proboštství. Druhé sídlo zastupoval takzvaný Biskupský dvůr na Malé Straně, rozsáhle budovaný od poloviny 13. století, severně od kamenného Juditina mostu v místech nynějšího ministerstva financí.

Současným arcibiskupem pražským je Dominik Duka. V roce 2012 papež Benedikt XVI. oznámil jeho nominaci kardinálem a v témže roce Dominik Duka převzal ve Vatikánu odznaky kardinálské hodnosti.

Nic přehnaného

V Arcibiskupském paláci byste možná čekali naleštěnou nerez kuchyni s šéfkuchaři slavných jmen, kteří pečují o to, aby se do žaludku kardinála dostaly jen ty nejvybranější pochoutky.

Kardinálu Dukovi vaří v této kuchyni polské sestry Alexandra a Wiesia

Kuchyň, ve které se připravují snídaně a obědy, někdy i večeře, ale najdete v mnohém panelákovém bytě. Dřevěná linka, která má už něco za sebou, je příjemně domácká. A sestry Alexandra a Wiesia z Kongregace sester od andělů jsou sympatické a usměvavé ženy. Vaří pro kardinála, ale berou to, jako by vařili pro rodiče. Nejlépe, jak umějí, ale bez roztřesených kolen, prostě jako doma.

Nahlížejí do kuchařských knih, aby se inspirovaly při přípravě zeleninových salátů, kterými kardinál z dietních důvodů nahrazuje přílohy u teplých jídel. Vařit „po česku“ sestry učil už kardinál Vlk, a tak se dusí méně zelí a přidává méně kopru, než by tomu bylo v jejich domovině.

Co byste tam přidala?

Tentokrát dělají zeleninový salát z ředkviček, fenyklu a řapíkatého celeru. Ochutnávám a Alexandra se hned ptá: „Přidala byste tam ještě něco?“ Napadl mě rozmarýn. Ten ale nebyl po ruce, tak jsme daly dobromysl. Mezitím mi sestry vaří kávu, ukazují nádherný výhled na katedrálu svatého Víta, který mají přímo z okna kuchyně.

Kardinál Duka z dietních důvodů přílohy nahrazuje salátem

Sál kardinálů

A pak mě pozvou k sobě do „obýváku“, kde ochutnávám výbornou pórkovou polévku – tu je naučil vařit kardinál Vlk, a taky štrúdl. A ještěže nejím ryby, tedy ani amura na česneku, který bude hlavním jídlem. To už bych byla tak přejedená, že bych si nezvládla dojít prohlédnout Sál kardinálů, ve kterém se pořádají hostiny pro více lidí.

Kardinálova večeře

Pan kardinál se občas zvedne a vyrazí na večeři i ke svým „podřízeným“. Třeba k řediteli Odboru vnějších vztahů do Hostivice. Nejde mi do hlavy, jak kardinál s hosty cestuje do Hostivice. Jede kolona, vpředu a vzadu s policejními vozy, majáčky blikají? Prý ne, kardinál má škodovku a taky řidiče.

V Sále arcibiskupů se pořádají hostiny pro více účastníků

Perná chvilka na závěr

Příjemně jsme si povídali, ale pak nastala perná chvilka. Jídlo leželo na stole a já měla za úkol stolovníky zvěčnit na fotce pro náš web. A foťte někoho u oběda! Naštěstí to kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, metropolita a primas český, taky sestra Dominika a další obědvající vzali s humorem! Tedy mohu říct, že moje návštěva v paláci byla plná úsměvů, dobré nálady a humoru. A dodnes se chlubím, že jsem pomáhala připravovat oběd pro kardinála.