V Bartošovickém sadu rodí Jadernička moravská a další až sto let staré stromy

15. červen 2016
Česko – země neznámá

V Bartošovicích na Novojičínsku mají ovocný sad, ve kterém rodí jablka stoleté stromy. Roste v něm množství starodávných odrůd ovocných stromů, ze kterých sklízely plody už předchozí generace. Bartošovický sad leží na Zámecké naučné stezce, která představuje architektonické památky Bartošovic i přírodní krásy Poodří.

Přestože v bartošovickém sadu rostou letité stromy, vyznačují se velkou odolností a každoroční bohatou úrodou. I po letech se jim daří velmi dobře. Sad leží v nanejvýš vhodné lokalitě na jihozápadním svahu, který zásobují vlhkostí nedaleké rybníky a o jehož ochranu se stará okolní les.

V šedesátých letech 20. století byl sad založen se snahou vysadit do něj všechny dostupné tradiční krajové odrůdy ovocných stromů. Mezi nimi nyní, kromě pozůstatku třešní a hrušní, dominují jabloně. Mezi vzrostlými stromy s košatými korunami jsou například Jadernička moravská, Boskoopské červené, Parména zlatá, Sudetská reneta či Kožená reneta zimní. V současné době představuje sad jedinečný genofond zdejších starých krajových odrůd.

Zámecká naučná stezka

Stromy v Bartošovickém sadu rostou naprosto přirozeně, bez větších zásahů a prořezávání. I tráva se tady seče jen jednou ročně. Sad je v péči Českého svazu ochránců přírody v Bartošovicích, který realizuje program Staré a krajové odrůdy ovocných dřevin.

Naučná stezka ve de od zámku v Bartošovicích

Cílem je nejen záchrana co největšího původního sortimentu ovocných dřevin, ale také šíření mladých naroubovaných stromků zpět do krajiny. O tom všem se výletníci dočtou na naučné tabuli věnované Bartošovickému sadu, kde mohou také posedět na dřevěných lavičkách.

Zastavení je na Zámecké naučné stezce celkem dvanáct. Patří k nim například bartošovický zámek s arkádovým nádvořím, který získal současný vzhled s pseudorenesančními a pseudogotickými prvky po poslední přestavbě v druhé polovině 19. století. K zámku přiléhá přírodně krajinářský park s mnoha cennými stromy. Mezi nimi se vysoko k nebi tyčí památný strom Platan javorolistý, známý jako Josefínin platan.

Dále se Zámecká naučná stezka věnuje zemědělské krajině Poodří a zavede turisty k mokřadu na Cigánce, přirozeně meandrující řece Odře, k bartošovickým rybníkům i zrekonstruovanému mlýnu. Zváni jste také k návštěvě Domu přírody Poodří v areálu Záchranné stanice v Bartošovicích.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.