V bitvě u Slavkova proti sobě stanuly francouzská armáda vedená Napoleonem a vojska III. koalice

Jedním z hlavních střetnutí napoleonských válek a jednou z nejslavnějších bitev, které se kdy odehrály na českém území, byla bitva u Slavkova, známá také jako bitva tří císařů.

Proti sobě stanuly francouzská armáda vedená Napoleonem a vojska III. koalice, tedy Rusové v čele s carem Alexandrem I. a Rakušané pod velením Františka I.

Koaliční vojska 2. prosinec roku 1805 chtěla Francouze odříznout od zásobovacích cest, to se jim ale nepodařilo. Naopak vojáci vedení Napoleonem překvapivě dobyli Prateckou výšinu, protivníka obklíčili a přinutili k útěku.

Vojáci se ale dostali do pasti, ustupovat museli přes zamrzlé rybníky. Podle napoleonských legend, které vojevůdce sám rozšiřoval, na ně francouzská armáda začala pálit z děl, led se probořil a v mrznoucí vodě zahynuly tisíce mužů. Skutečnost je ale taková, že po vypuštění rybníků byly nalezeny pouze dva lidské ostatky, koně a vojenský materiál.

I když byli Francouzi početně až o 15 tisíc mužů slabší, bitvu vyhráli a pokračovali v dobyvatelském tažení až do Moskvy.

Spustit audio