V Bučovicích postavili památník 17. poledníku. Rozdávají k němu certifikáty

26. únor 2018
Česko – země neznámá

Víte, co mají společného jihomoravské Bučovice s norskými Špicberky anebo s chorvatským ostrovem Korčula? Prochází jimi 17. poledník. A právě v Bučovicích na jižní Moravě dokonce pomyslnou zeměpisnou čáru zhmotnili, když jí před rokem postavili pomník.

Když byli před časem členové bučovického klubu turistů Noha na výletě v Jindřichově Hradci, zaujal je památník patnáctého poledníku. A tak se rozhodli využít faktu, že i jejich město leží na jednom z poledníků. Iniciovali vznik památníku poledníku sedmnáctého.

Kámen ozdobený kovovou stylizovanou zeměkoulí a vysvětlující tabulkou se nachází před budovou bučovického vlakového nádraží. „Jevilo se nám to jako nejvhodnější místo, kudy řada návštěvníků do města přijíždí. Nabízela se také možnost vybudovat památník v zámecké aleji, ale ta už je trochu mimo centrum,“ prozrazuje Jaroslav Mlejnek, jeden z iniciátorů nápadu a pedagog místního gymnázia.

Na památník 17. poledníku si mohou zájemci odvézt z Bučovic trvalou památku. Turistům se rozdávají papírové certifikáty, které jsou vlastně jakýmsi osvědčením o překročení 17. poledníku právě ve městě Bučovice.

„Osvědčení se rozdává v informačním středisku a v bistru na nedalekém autobusovém nádraží, které má na rozdíl od infocentra v podstatě nepřetržitý provoz,“ vysvětluje Jaroslav Mlejnek.

Vedle samotného památníku je v parčíku před bučovickým nádražím instalován také infopanel, na kterém si může každý přečíst, co to vlastně je poledník a kudy konkrétně vede ten sedmnáctý. „Náš protíná například Špicberky, chorvatský ostrov Korčula anebo africký Čad a Kongo,“ popisuje Jaroslav Mlejnek. S žádným z míst na trase poledníku ale bučovičtí turisté spolupráci nenavázali. Prý zatím.

autor: hon
Spustit audio