V bývalé pískovně Erika u Sokolova jsou v kamenech obtisknuté třetihorní rostliny

19. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Bývalé pískovně jménem Erika nedaleko Sokolova v Karlovarském kraji dnes vévodí bujná příroda a krásné pískovcové útesy, které tam zůstaly po těžbě písku. Při bližším pohledu se ale ocitnete až ve třetihorách. Doslova na každém kameni je totiž otisk třetihorních rostlin.

Název pískovny Erika vznikl podle latinského jména pro vřesovec, který tu v minulosti hojně rostl. Písek se zde těžil dlouhá staletí, s produkcí se skončilo až po roce 2001. Pár let předtím si už čeští i evropští přírodovědci uvědomovali, jak hodnotné přírodní společenství tady díky činnosti člověka vzniklo.

Opuštěné písečné doly znovu zaplavila voda a obsadili vzácní obojživelníci. Písky okolo pomalu zarůstá borový les a také tu roste jedna vzácná houba, kterou jinde v republice nenajdete. A mnozí tu objeví i kousek Ameriky. Zvlášť ve svitu slunce dokáží různé usazené horniny vykouzlit na několik metrů vysoké stěně úžasnou skalní „arizonskou“ podívanou.

Listy skořicovníku na každém kroku

Území je od roku 2004 uznáno jako evropsky významná lokalita Natura 2000. A v roce 2017 zde bude vyhlášena nová Národní přírodní rezervace Erika. Nehledě na zajímavou živelně rostoucí přírodu je možné nahlédnout i do hodně vzdálené minulosti.

I voda a mráz umí na Erice čarovat

A nepotřebujete k tomu ani nákladné paleontologické vybavení a vlastně ani znalosti. Ve velkém útesu určitě rozpoznáte jednotlivé vrstvy říčních usazenin. Pocházejí až z třetihor, kdy se tu rostliny usazovaly v jemném říčním písku. Je až k nevíře, že tehdy na Sokolovsku panovalo subtropické podnebí, kde se dařilo vzácným exotickým rostlinám.

Podle odborníků lze tehdejší klima přirovnat k dnešním subtropickým lesům jihovýchodní Asie. Díky tomu zde můžete najít třeba otisk listu skořicovníku. Jen vůně mu po 35 milionech let už chybí.

A jak se na Eriku dostanete? Místo se dost těžko hledá. Vede k ní totiž nenápadná a skrytá odbočka z hlavní rušné silnice na trase Sokolov – Kraslice. Odbočka je asi kilometr a půl za obcí Lomnice po levé straně směrem od Sokolova.

autor: Pavel Halla
Spustit audio