V Česku se vyrábějí originální skleněné uzávěry na víno

Asi každý se už někdy setkal u láhve s vínem nejen s korkovým uzávěrem, ale i s gumovým, šroubovacím nebo dokonce skleněným. Víte, že ty skleněné se vyrábí pouze v Česku, ale používají je vinaři světového věhlasu na mnoha kontinentech? Originálním skleněným uzávěrům se říká Vinolok.

Historie Vinoloku není dlouhá, vymyslel ho pro své přátele – vinaře v roce 2002 v Německu dr. Karl Mathais. Důvodem byly problémy s propustností korku, vína přes něj chytala nežádoucí pachy. Jako dobré řešení se ukázala zátka skleněná s plastovým těsnicím kroužkem, Vinolok.

Výrobcem skleněných dříků se stala jablonecká Preciosa GS a v roce 2011 odkoupili jablonečtí od německé společnosti CSI Deutschland GmbH také obchodní práva. Stali se tak jedinými výrobci a prodejci Vinoloku na světě.

Nároky výroby

Kouzla začínají už při tavení základní hmoty, sklo totiž nesmí obsahovat těžké kovy, jako je například olovo nebo kadmium. Rovněž plastové těsnicí kroužky se musí obejít bez lidskému zdraví škodlivých látek. A samotná finální úprava zátek, tedy nasazení plastového kroužku, potisk a další zdobení má certifikát výroby potravinářského zboží.

Láhve se skleněnými zátkami

Svými parametry předčí i šroubové uzávěry. Víno nechytá pachy a vůně z okolního prostředí. Na druhou stranu skleněné zátky umožňují prostupnost kyslíku, a to ve stabilních hodnotách. Vinař nemusí řešit, jaká je právě hustota korku. Výtečně se osvědčily i při transportu.

Uzávěry na přání

Výrobce si může objednat zátky podle vlastního návrhu. Základ existuje v pěti velikostech a ve třech barevných variacích – sklo čiré, růžové a černé. Potisk se provádí v různých barvách, vrchní část lze dozdobit skleněnými nebo kovovými detaily, variabilita je vlastně nekonečná a dobře slouží k prezentaci firmy výrobce.

Skleněné zátky

Není divu, že Vinolok používají nejen vinaři, ale i výrobci destilátů, takový uzávěr dodává láhvi specifickou eleganci. Pro spotřebitele krom estetiky a funkčnosti nabízí ještě také snadné otevření a znovuuzavření láhve.

Kde znají české uzávěry

Bez velkého přehánění používá tuzemské zátky celý svět – vinaři francouzští, italští, němečtí, španělští. Vinolokem své láhve uzavírá také australské vinařství Henschke, jedno ze stovky nejtradičnějších. Vinolok se vyváží do Ruska a do Spojených států amerických a samozřejmě začíná pronikati k našim vinařům. Najdete ho například na vybraných sériích vín z Nového Vinařství, Zámeckého vinařství Bzenec, Vinařství Lacina a dalších.