V Dobrovicích mají kostky cukru, kterými si sladila čaj britská královna
Dobrovický cukr byl svého času skutečný pojem. Cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku byl založen v roce 1831. Patří k nejstarším ve střední Evropě, přesto je dodnes funkční. V sousedním areálu renesančního hospodářského dvora proto vzniklo Muzeum cukrovarnictví.
V hlavním výstavním sále uvidíte původní laboratoř z první poloviny 20. století, ve které probíhaly kontroly kvality cukru. Ve vitrínách je samostatně vystaveno nejrůznější laboratorní náčiní a pomůcky a najdete tam i provozní knihu místního cukrovaru, kde se v detailních tabulkách dočtete, který hospodář přivezl jaké množství cukrové řepy a jakým způsobem.
Vystaveny jsou i lisovníky na cukrové kostky ve tvaru Bridže. Nejzajímavější jsou ale vitríny s exponáty z doby první republiky. K vidění jsou nejrůznější tvary i barvy cukrových kostek. A také místní speciality, například tzv. Dobrovické kubesy, kterými si v době první republiky sladila „čaj o páté" anglická královna.
Jedná se o luxusní cukrové kostky, které mají mnohem jasnější a třpytivější bílou barvu než ostatní. Připravovaly se speciálním čistěním - před finálním lisováním se cukrová hmota filtrovala ještě jednou přes tzv. „spodium“ (kostní uhlí ze severských krav).
Cukrové kostky vznikly díky zranění
V muzeu objevíte i nejrůznější druhy krystalového cukru. Právě z Dobrovice se cukr vyvážel do mnoha zemí a je zajímavé porovnat, jaké „cukrové“ zvyklosti měli lidé v různých částech Evropy. Dobrovický cukr se totiž vyráběl vždy spotřebiteli na míru.
Každého pak v expozici určitě překvapí dnes nevídaně velké cukrové homole. Největší je vysoká přes 70 centimetrů. Takovéto homole se používaly například v restauracích. V domácnostech si hospodyně musely poradit s menšími homolemi o váze asi dvou kilogramů. Na sekání cukru z homole měly speciální nářadí a odsekané hroudy na závěr v hmoždíři drtily na krystalky.
Ostatně traduje se, že cukrové kostky vznikly díky tomu, že se manželka jejich budoucího vynálezce Jakuba Kryštofa Rada při sekání cukru z homole zranila a manžela zkrátka požádala: „Něco už konečně vymysli.“.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Praha má mít do roku 2050 o 400 000 obyvatel více. ‚V okolí nestačí infrastruktura,‘ říká sociolog
-
Policie v Praze pátrá po ozbrojeném muži, může být nebezepečný
-
Koalice slibovala zpřísnit střet zájmů. Ruku pro to ve středu nezvedli lidovci ani poslanci ODS
-
ŽIVĚ: Hokejisté Karlových Varů hostí Plzeň, utkání vysílá Radiožurnál Sport v přímém přenosu