V druhém patře opočenského zámku začaly restaurátorské práce. Co konkrétně bude zářit novotou?

4. říjen 2020 09:36

Správa opočenského zámku začala s restaurátorskými pracemi ve druhém patře. To kdysi sloužilo pro ubytování zámeckých hostů, dnes je v něm depozitář a pro návštěvníky je proto nepřístupné. To se ale v příštím roce změní. Restaurátorské práce se v první řadě týkají čtyř pokojů a části mobiliáře. 

Teď míříme do druhého patra opočenského zámku. Naším průvodcem je kastelán Tomáš Kořínek. Chystají se tu sice dílčí, ale přesto poměrně velké opravy.

Čtěte také

„Protože připravujeme reinstalaci a zpřístupnění druhého patra návštěvníkům, s tím souvisí restaurování a opravy oněch místností. Právě tyto dva velké obrazy na vstupním schodišti do druhého patra potřebují evidentně nějaký restaurátorský zásah. Je vidět, že v jednom z těch pláten je i díra."

Pro představu se jedná o obraz velikosti zhruba dva krát čtyři metry.
„Míříme dál do hostinských pokojů, kde se budou opravovat stropy a podlahy."

„V těchto dvou místnostech je asi vůbec nejhezčí podlaha na opočenském zámku. Hezky se na ní proplétají vzory mezi sebou. Určitě je hezčí než v prvním patře zámku, kde probíhají prohlídky. Protože tam jsou ty plochy ještě větší a tím pádem bylo nákladnější něco takového vyrobit."

Ovšem náročnější tím pádem budou také opravy.
„To jistě. Už jsme tu měli odborníky, kteří vše prozkoumali a nacenili. Bavíme se o částce kolem půl milionu korun. To jen na dvě podlahy ve dvou místnostech."

Opravovat se tu budou ovšem i stropy. A tak zvedáme hlavy.
„Ve čtyřech místnostech druhého patra zámku dojde i na opravy stropů. Nebo spíše k takovému vyčištění. Protože vše je samozřejmě zaprášené, když se v těchto prostorách neprovázelo."

Co se týká dalších prací, které ještě chtějí v Opočně v letošním roce stihnout?
„Máme vytipován i jeden krásný stůl, kterému chybí mramorová deska. Ten je už na chodbě připravený na odvoz k restaurátorům."

Čtěte také

Přes toaletu hostů se vracíme na chodbu a tady vidíme neuvěřitelně bohatě vyřezávané torzo stolu.
„Je to stůl, který byl v hlavním reprezentačním salonu opočenského zámku. On se nám vrátil z Pražského hradu, ale bez oné mramorové desky. Takže v rámci restaurování bude vyčištěno zlacení, budou doplněny některé apliky a zároveň bude znovu vyřezána mramorová deska stolu."

Opravy na opočenském zámku dosud nebyly úplně jednoduché, protože o jeho vlastnictví se vedl a stále ještě vede soudní spor.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

„V současné době jsou ony opravy financovány z rozpočtu zámku. Protože letošní sezóna byla velmi úspěšná, tak můžeme peníze investovat zpátky do stavby. A opravy se vybírají především podle stavu, tedy to, co je v havarijním stavu. Pokud něco v havarijním stavu není, tak to musí počkat, až se vyřeší vlastnická práva," doplňuje Tomáš Kořínek.

Dílčí opravy v pokojích druhého patra opočenského zámku by měly být hotové do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související