V Harrachově nahlédnete pod ruce mistrů sklářů v nejstarší fungující české sklárně

8. leden 2020

Krkonošský Harrachov je známé horské letovisko, celoročně vyhledávané hlavně sportovně založenými turisty. Tradiční obživou místních obyvatel však bývala sklářská výroba. Dokladem toho je nejstarší dosud fungující sklárna v Čechách, kam se můžete vydat po celý rok na exkurzi.

Sklárnu z roku 1712 vlastnili po staletí Harrachové. Teprve pátým majitelem ve více než 300 leté historii sklárny je František Novosad, který se před více než čtvrtstoletím rozhodl zachovat zde tradiční rukodělnou výrobu.

„U nás neuvidíte žádné lisy, žádné automaty. Foukáme klasicky na píšťalách, foukáme do dřevěných forem a naší specialitou je nápojové sklo,“ říká úvodem majitel sklárny na ochozu nad jednou ze dvou sklářských pecí. Odtud vypadá práce sklářů jako chaotické hemžení. Ale ve skutečnosti jde o přísnou organizaci.

Pec obklopuje dřevěné podium zvané verštat a v každém z rohů pracuje jedna, zpravidla pětičlenná parta. Každý v ní má svoji přidělenou činnost a musí ji vykonat v přesně daný okamžik, aby vznikaly různobarevné či různě zdobené skleničky, které se zde po staletí dělají téměř stejně.

Z ochozu pokračuje exkurze přímo k huti, kde návštěvníci mohou sledovat práci mistrů a jejich pomocníků zblízka. „Sklo je krásný materiál, kterému se musí vyhovět. To znamená, že ten řemeslník se musí naučit mít ho rád a neprat se s ním,“ vysvětluje František Novosad. Práce u pece vypadá jako dřina, ale spíš než o sílu tu jde o cit, o koordinaci celého těla. To platí o nabírání, foukání, tvarování i zdobení.

František Novosad v brusírně

Prohlídka sklárny u pece ale zdaleka nekončí. Pokračuje do brusírny skla z roku 1895 s původním zařízením. Brusiči zde pracují na dřevěných stavech, přírodních kamenech a celý systém pohání transmise a vodní turbína.

Na exkurzi harrachovskou sklárnou a dalšími výrobními provozy se můžete vydat každý den v týdnu od osmi do patnácti hodin. Po absolvování asi tři čtvrtě hodinové prohlídky s průvodcem se můžete sami vydat ještě do sousedního muzea skla, kde uvidíte historicky a technologicky ucelenou sbírku ze zdejší více než tří set leté produkce. Prohlídka Muzea skla je v ceně exkurze. V areálu sklárny je také restaurace, minipivovar a pivní lázně.

Spustit audio