V Hatích u Znojma stojí největší muzeum jukeboxů na světě. Většina z nich hraje

10. říjen 2017
Česko – země neznámá

V obchodně-zábavním areálu u hranic s Rakouskem v Hatích nedaleko Znojma stojí objekt s nepřehlédnutelným nápisem Terra technica. V obří hale se na ploše 8 500 metrů čtverečních nachází Muzeum jukeboxů.

„Máme tu celkem 2 000 exponátů. Třetinu tvoří klasické jukeboxy, zbytek další předměty, které doplňují atmosféru minulých dekád. K vidění je tu tak například i auto, kterým jezdil Elvis Presley a Marylin Monroe,“ prozrazuje marketingová ředitelka expozice Blanka Kašparová.

Vystavená kolekce jukeboxů patří rakouskému sběrateli Ronald Seunigovi. Ten ovšem neumí říct, kterého exponátu si cení nejvíce. „Je to jeho dítě, jukeboxy sbíral 20 let a většině doslova vdechl nový život. Mnohdy dokázal ze šrotu udělat funkční přístroj. Všechny zná do posledního šroubku. Majiteli muzea bychom možná mohli říkat Dr. Jukebox,“ dodává Kašparová.

Nejen české návštěvníky určitě zaujme jukebox, který se jmenuje Karel Gott a opravdu hraje výhradně písničky našeho mnohonásobného Zlatého slavíka. „Není to úplně náhoda, Karel Gott naše muzeum otevíral,“ pochlubila se marketingová ředitelka. Právě tento jukebox je jedním z těch, na které se mohou příchozí nejenom podívat, ale mohou si po vhození mince nechat zahrát také nějakou písničku.

Expozice Terra technica bude až do konce října otevřená denně od 10 do 18 hodin. Během zimy bude až do března přístupná každý pátek, o víkendech a o svátcích.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.