V Hybrálci u Jihlavy stojí uprostřed vsi svítící ledová homole

6. únor 2017
Česko – země neznámá

Po dlouhých letech konečně pořádně mrzne a silný led pokrývá i rybníky a řeky. Zamrzají dokonce vodopády, čímž vznikají úžasné ledové scenérie. A kdo nemá po ruce vodopád, sám si ho vyrobí. Tak vznikla ledová homole, která stojí v Hybrálci na Vysočině. Tvůrce ledového monumentu Lukáš Rychtecký své dílo dokonce rozsvítil.

Lukáš Rychtecký vyrábí ledovou homoli už desátým rokem. Nejdřív stála u štítu jeho domu, teď se přestěhovala na volné prostranství u cesty před domem. Už na první pohled je vidět, jak ledová krása vzniká. Po vysoké trubce je vyvedena hadice, která z výšky třemi tryskami stříká vodu na strom.

„Původně to byl malinký stromeček, ten se zaobalil ledem, a jak led narůstal, tak tam manžel přihazoval další větve,“ vysvětluje manželka ledového tvůrce Renata Rychtecká. Homole proto dostává zajímavější tvar.

Nejzajímavější je ale hybrálecký ledovec tím, že svítí. Světla jsou umístěná uvnitř, a jak roste homole do výšky, přidává Lukáš Rychtecký postupně další. Když se setmí, září led do dálky hned několika odstíny. Bílou barvou u paty homole, kde je led nejsilnější, přes modrou, modrožlutou až po čirou, skelně průsvitnou. Při posledním měření dosáhl ledovec výšky osmi metrů a jeho vrchol se už skoro dotýká vodních trysek.

Svítící ledová homole se stala atrakcí pro celé okolí Hybrálce. Jen co se setmí, přijíždějí skupinky lidí a ledovec si fotografují. Někteří se už dokonce pokoušeli na něj vylézt, ale led opravdu hodně klouže. Kluzké je ostatně i jeho blízké okolí od toho, jak voda po homoli stéká. Takže opatrně.

Spustit audio