V Jesenici na Rakovnicku se můžete projít třemi chráněnými dubovými alejemi

17. srpen 2016
Česko – země neznámá

Středočeská obec Jesenice u Rakovníka nabízí turistům a výletníkům spoustu nejrůznějších zážitků. Najdete zde rybníky, bývalé žulové lomy a také obří viklan, který je možné i při minimální námaze skutečně rozhýbat. A pak nabízí ještě jednu zajímavost – chráněné dubové aleje.

V současnosti je možné si v okolí Jesenice projít celkem tři chráněná stromořadí, což je rarita. Souvisí s rozvojem rybníkářství, které se na Jesenicku začalo rozšiřovat v 16. a 17. století. V té době u Jesenice vznikly celkem tři velké rybníky.

Nejdelší stromořadí se nachází u Velkého rybníka, jehož vodní plocha zabírá 45 hektarů. Další dva rybníky, Velký a Malý Fikač, mají 12 a 8 hektarů. Velké vodní plochy potřebovaly pevné hráze, a proto zde byly zároveň se stavbou rybníků vysazeny dubové aleje. Duby totiž svými kořeny hráze zpevňují. Při velké povodni v roce 1872 zachránily nedaleké město Jeseník.

Nejdelší alej má trojité stromořadí

Alej u Velkého rybníka tvoří překvapivě tři řady stromů. Níže položené dvě řady jsou chráněné. Rostou v nich nejstarší stromy, jejichž stáří se odhaduje v průměru na 270 let. Jenom u Velkého rybníka je evidováno celkem 35 chráněných stromů. Největší z nich mají objem kmene kolem 400 centimetrů a dosahují výšky minimálně 15 metrů.

Velký rybník u Jesenice

Horní řadu v těsné blízkosti rybníka tvoří přibližně 20 vzrostlých mladších dubů. Mohutné koruny stromů vytváří ideální podmínky pro život ptáků. Při posledním sčítání během pravidelných ornitologických vycházek tu bylo napočítáno na 50 druhů.

Při návštěvě Jesenice si určitě projděte všechny aleje. Dubová stromořadí u rybníků Velký a Malý Fikač mají trochu jinou atmosféru. Jedna vede přímo mezi oběma rybníky, takže při procházce máte po každé straně rozlehlou vodní plochu.

Spustit audio