V jezdecké škole Equus Kinsky na Nymbursku se projedete na živém národním pokladu

25. srpen 2014
Česko – země neznámá

Možností, kde si zajezdit na koních, je dnes hodně. Ovšem není nad to zajezdit si na koních, kteří představují skutečný živý poklad. Plemenná kniha koní Kinských se pečlivě vede už od roku 1832. Ovšem tito zlatoplaví koně se na panství starobylého českého šlechtického rodu Kinských vyskytovali už v první polovině 18. století a mnozí z nich už od konce 19. století pravidelně vyhrávali Velkou pardubickou.

Po celé Evropě je dnes těchto koní na 500, z toho jich má 110 zapsaných ve své plemenné knize český Svaz chovatelů koní Kinských. Jeho středisko se nachází v Hradišťku u Sadské na Nymbursku ve středních Čechách. V místní Jezdecké škole Equus Kinsky najdete z původního chovu šlechtické rodiny 15 koní, na kterých si dokonce můžete zajezdit.

S výukou jízdy začnete v lonžovacím kruhu, k dispozici budete mít dvě moderně vybavené jezdecké haly a dvě venkovní jízdárny.

Pravidelně se tu konají závody, a to jak na venkovním kolbišti, tak především v zimě v krytých jezdeckých halách. Ustájeno mají celkem 60 koní, včetně zvířat soukromých majitelů, kteří tu mají o své miláčky náležitě postaráno. Koně plemene Kinských se letos mohou pochlubit čtyřmi hříbaty – i ta si tu můžete zblízka prohlédnout, ale nesmíte je krmit.

Hříbě koně Kinských

Do areálu dojedete pohodlně na kole i lodí

V Jezdecké škole Equus Kinsky můžete prožít aktivně celé odpoledne, třeba i jízdou na kole. Až sem vás totiž dovede labská cyklostezka. Kolo si tu dokonce můžete půjčit nebo naopak uschovat. A pokud se příliš znavíte, přímo v areálu můžete přespat v příjemném penzionu anebo si alespoň odpočinout v centru pro cyklisty. Zahrát si můžete i různé míčové hry, půjčit si pétanque či badminton, zatímco děti se vydovádí na dětském hřišti.

Novinkou jsou také pravidelné jízdy výletní lodě Blanice, která vás doveze až ke stáji dvakrát denně přímo z Nymburka.

Jízdy na koních je nutné si předem objednat, jezdit je ovšem možné až do 21 hodin večer. A pokud chcete koně Kinských lépe poznat, přijeďte o víkendu 30. a 31. srpna na Slavnosti koní spolu s Národní přehlídkou koní Kinských.

Spustit audio