V Kralupech nad Vltavou se můžete projít unikátní platanovou alejí. Na podzim hraje všemi barvami

25. září 2018
Česko – země neznámá

Když byste někdy navštívili průmyslové městečko Kralupy nad Vltavou ve středních Čechách, překvapila by vás překrásná příroda – a to nejen v okolí ale i přímo ve městě. Vlhké břehy řeky Vltavy tu poskytují kvalitní půdu pro bohatou vegetaci. Město je tak obklopeno listnatými lesy i zelenými loukami. A procházka je tu krásná zejména na podzim. Mají tu totiž unikátní platanovou alej, kterou podle francouzské tradice navrhl zahradní architekt profesor Jiří Mareček

Příjezdovou komunikaci k městskému koupališti oživuje překrásná alej vzrostlých stromů. Na první pohled se zdá, že jde o javory. Při pohledu na hladkou kůru stromů ale znalci poznají, že se jedná o u nás méně časté platany. Platan je jako strom skutečně specifický. Má hladkou kůru, která spíše připomíná barevné šupiny v odstínech od tmavě hnědé až po žlutou.

Platanové aleje na našem území nejsou běžné, většinou jde o aleje lipové nebo dubové, občas také kaštanové. Návrh platanové aleje souvisel s celkovým projektem sousedního Parku čtyř ročních období jménem Strachov, který navrhnul profesor Jiří Mareček. Vhodně využil blízkost řeky Vltavy, která okolním břehům poskytuje dostatečně vlhké prostředí. Inspiroval se francouzskými platanovými alejemi, které tradičně rostou na březích řeky Rhôny a kolem jihofrancouzských říčních kanálů.

A platanům se u Vltavy daří. Alej je od řeky vzdálená pouhých dvě stě metrů. Stromy byly vysazeny ve vzdálenosti deset metrů od sebe ve tři sta metrů dlouhé aleji. Což znamená, že jich je tu kolem tři desítek. Působivé navíc je, že jsou všechny dvacetileté stromy stejně vzrostlé. Za celou dobu existence aleje se žádný strom nemusel nahrazovat. Je tedy zřejmé, že Vltava platanům zajišťuje ideální prostředí po celé délce aleje.

Kůra platanu je stejně barevná po celý rok, ovšem listy se na podzim zbarví do zcela originálních barev. Podzimní barevný svět ale v Kralupech na konci aleje nekončí. Barvy na stromech si můžete užít i v navazujícím parku Čtyř ročních období v části Podzim. A pokud na konci aleje zahnete naopak k řece Vltavě, dostanete se do dalšího lesoparku, kterému opět vévodí listnaté stromy.

Spustit audio