V lese u Karlových Varů stojí Altán básníků. Voda z pramene Živá voda není pitná

11. duben 2017
Česko – země neznámá

Nedaleko Karlových Varů, které jsou obklopeny hustými lesy, je kromě desítek kilometrů pěších stezek také hodně altánů. Jeden z nich má doslova poetický název, říká se mu totiž Altán básníků. A hned u něj by měl vyvěrat pramen živé vody, tedy přesněji řečeno pramen s názvem Živá voda.

K altánu se dá přijít z mnoha stran. Lesy kolem Karlových Varů jsou totiž prošpikované 130 kilometry lesních cest, stezek a promenád. Byl to záměr Davida Bechera, lázeňského lékaře, který koncem 18. století inicioval novou proceduru pro lázeňské hosty a pacienty.

Příliš podle jeho názoru lenošili, a tak jim naordinoval léčebnou kůru v podobě procházek po okolí. Během 19. století až do konce první světové války skupovalo město Karlovy Vary okolní lesy a budovalo v nich vzájemně propletený systém cest pro lázeňské hosty.

Bohatší klienti z vděku za uzdravení nebo utužení zdraví nechávali při cestách stavět různé pomníčky, lavičky, kapličky a také altány. Stejně jako Altán básníků nedaleko místa zvaného Chata básníků.

Zatímco chatu už dnes připomínají jen základy sklepa a informační cedule, litinový Altán básníků vydržel dodnes. Stojí tu od 19. století, kdy ho nechal instalovat průmyslník z Karlových Varů, mimo jiné stavitel historického zastřešení karlovarského nádraží.

Proč zrovna Altán básníků?

Možná tudy chodíval i jeden z nejslavnější lázeňských hostů básník Goethe a právě tady ho třeba napadaly nesmrtelné verše. Nadohled od rozcestí u Chaty básníků je vidět na protějším kopci slavná Goethova rozhledna. Kdo ví. Kromě vzletných veršů také za rohem vzlétají letadla. Na kopci nad altánem je hojně využívané karlovarské letiště.

Dubovým stromořadím až k altánu

V altánu jsou po obou řadách lavičky, na kterých si můžete pohodlně odpočinout. Altán je výrazně zdobený litinovými květy a hroznovými listy. Škoda jen, že nad vstupem do altánu zanechala firma, která jej v roce 2000 opravovala, pro někoho až příliš křiklavě vyvedenou obří informaci o rekonstrukci altánu.

Karlovarská firma, která altánek v 19. století vyrobila a postavila, má přitom jen malý štítek na jednom z litinových sloupků. To vám ale určitě nezkazí celkový dojem z poetického místa chráněného mohutnými buky kolem ostře zařezaného údolíčka.

Hned vedle altánů je podle mapy další pozoruhodnost - pramen živé vody. Přesněji řečeno pramen jménem Živá voda. Je paradoxní, že právě tahle skromná studánka s prostým zastřešením nese tak honosný a pohádkový název. Je u ní totiž v pěti jazycích napsané varování, že voda není pitná. Možná ale jen chybí rozbory vody a jednou si u Altánu básníků budeme moci dopřát i doušek živé vody.

autor: Pavel Halla
Spustit audio