V lese znám skoro každou pěšinu, říká jaderná fyzička a rodačka z Pyšel Dana Drábová

8. duben 2022

Danu Drábovou zná celý národ, i když není slavnou umělkyní nebo sportovkyní. Jaderná fyzička, která je od roku 1999 předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, se narodila v Pyšelích na Benešovsku. A přestože díky své profesi procestovala půlku světa, ze svých rodných Pyšel nikdy neodešla. Kromě toho se už řadu let stará o jejich blaho coby zastupitelka obce, v posledních letech dokonce jako místostarostka za Starosty a nezavislé.

Za svoje životní směřování vděčí Dana Drábová podle svých slov učiteli matematiky ze základní školy v Pyšelích. Uměl prý rozpoznat, kdo má jaký talent a pro co se hodí. Přesto na ni jaderné inženýrství tak trochu zbylo.

„Už na gymnáziu jsem si byla vědoma toho, že mi nejdou jazyky, protože si nic nepamatuju, a tak bylo jasné, že si vyberu něco technického, kde budou exaktní předměty, které se dají zvládnout tím, že si člověk všechno odvodí a nemusí si nic moc pamatovat,“ usmívá se vědkyně.

Dana Drábová a Pavel Vítek

V Pyšelích žije od narození a pevně doufá, že to tak i zůstane. „Pyšely jsou fajn tím, že ať jdete kterýmkoli směrem, je to do lesa nanejvýš kilometr. A v těch lesích já dodnes znám skoro každou pěšinku,“ říká Dana Drábová. Navíc je to lokalita, kde je krásně čistý vzduch a téměř neporušená příroda, protože tam není žádný velký průmysl. „Už v meziválečném období to byla velká rekreační zóna, kde si lidé z města stavěli letní byty a vily.“

Procházky podél řeky Sázavy

Pyšely mají poměrně dlouhou historii, první zmínky o obci pocházejí už z roku 1295. „Máme tam původně románský Kostel Povýšení svatého Kříže. Také řadu krásných barokních soch, velice pěkně zakomponovaných do prostoru. Potom barokní zámek přestavěný do novorenesanční podoby. Ten dnes slouží jako domov pro seniory, ale okolní park je volně přístupný. A nad Pyšely stojí loretánská kaple se sochou sv. Vojtěcha, který je tak trochu mým osobním patronem,“ prozrazuje fyzička.

Velmi ráda chodí okolní krajinou. Krásná je podle ní cesta z Pyšel přes Nespeky do Ledců, kde stojí kostel sv. Bartoloměje. Místní komunita se ho snaží obnovit, a tak se v něm příležitostně konají koncerty. „Od toho kostela se pak dá podél Sázavy dojít až ke Zbořenému Kostelci, což je poměrně známá zřícenina. A potom je to už jen coby kamenem dohodil přes řeku do Týnce nad Sázavou s krásným historickým jádrem a středověkým hradem,“ popisuje Dana Drábová.

Dále je možné pokračovat stejným směrem po proudu řeky Sázavy a dostat se do Kamenného Přívozu a do Jílového, kde je také hezké historické centrum. A kde je možné se seznámit s historií dolování zlata. Kdo by se vydal na druhou stranu, tedy proti proudu Sázavy, dojde do Sázavy, kde je známý klášter, nyní krásně zrekonstruovaný.

Jak se Dana Drábová dostala ve své rodné obci na radnici a jak tuto svoji funkci vnímá, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio