V lesích na Kraslicku stojí středověký hraniční kámen. Jméno dostal podle zloděje

21. říjen 2016
Česko – země neznámá

Najít hraniční kámen mezi Českou republikou a Německem v hustých lesích na Kraslicku není vůbec snadné. Námaha ale stojí za to. Kámen je totiž unikátní. Pochází už z roku 1544. Jde proto o jeden z nejstarších hraničních kamenů u nás. Zdobí ho navíc erby vytesané z obou stran.

Na internetu se dočtete, že hraniční kámen stojí půl kilometru nad obcí Kostelní severozápadním směrem na státní hranici s Německem. V době digitálních technologií včetně GPS si jistě řeknete, že ho objevíte bez problému.

Příroda ovšem skýtá četná překvapení. Jednak si roste a bují, jak se jí líbí. A zároveň vám při zatažené obloze GPS technika také moc nepomůže. O signálu českého operátora na hranici s Německem ani nemluvě, protože tam prostě není.

Když ale hraniční kámen najdete, zjistíte, že je kromě svého stáří i nádherným uměleckým dílem. Středověký kameník si dal práci a z jedné strany na něj vytesal německý erb se zkříženými míšenskými meči a z druhé, naší strany, erb se lvem. Ale ne s takovým, jaký zdobí náš státní znak.

Zřejmě šlo o německého kameníka, protože vytesal lva s jedním ocasem a bez koruny. Tak se prý tehdy označovalo české území spravované rodem Šliků. A proč zrovna letopočet 1544? O rok dříve došlo po dlouhých tahanicích mezi německými a českými pány k dohodě o vytyčení hranic.

Tuhle lávku raději nezkoušejte. Klouže

Zloděj jménem Julius ukradl i hraniční kámen

Kamenů muselo být na tomto místě mnohem víc, ale většina jich zmizela. Byly ukradeny. Podobný osud málem navždy stihl i ten z naší reportáže. Dnes se mu totiž říká Juliusstein, protože ho kdysi ukradl jistý Julius. Na jeho zahradě už mu dávno říkal pane, ale naštěstí se ho podařilo objevit a na přelomu 16. a 17. století vrátit na původní místo. Kameni se přesto dodnes říká po onom lapkovi Juliův kámen neboli německy Juliusstein.

Hraniční kámen na Kraslicku je státem chráněnou přírodní památkou už od roku 1958. Ke kameni se nejlépe dostanete od skalní památky s názvem Vysoký kámen, před kterou budete pokračovat doprava po lesní pěšině roubené hraničními patníky. Nebo můžete jít kratší cestou od obce Počátky. Po polní cestě dojdete až k odbočce do lesa, kterým je to ke kameni necelý kilometr.

autor: Pavel Halla
Spustit audio