V Lešné u Valašského Meziříčí se můžete projít zámkem plným vánočních ozdob

3. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí na Zlínsku zaplnila vůně čerstvého jehličí a lesk tradičních vánočních českých ozdob – baněk. Výstava nazvaná „Zámek plný baněk“ představuje jak nejstarší historické exempláře, tak i nejnovější trendy ve vánoční výzdobě.

Rok 2015 má své zastoupení ve čtyřech hlavních proudech. Něžná báseň je romantický styl, který má připomenout laskavé okamžiky, je to moderní i ženský styl. Typické barvy jsou bílá, čirá zlatá, pastelově růžová a tělová.

Mystická óda je směr, který znázorňuje vše, co je vášnivé a dramatické, barvy vycházejí z romantismu, kombinace pohádkového světa a světa fantazie. Barvy jsou grafitová černá, tmavě zlatá, ocelová, tmavá zelená a kontrastní červená.

Podivuhodný deník je styl nezávislý a odvážný, inspirovaný různými proudy současného umění. Převládá humor a individualita. Charakteristickými barvami jsou pastelově zelená, fialová a oranžová v kombinaci s bílou, zlatou a sytou fialovou.

A nakonec zde mají Invenční chvalozpěv. Jde o styl, který je obrazný a míří vysoko. Je to mladý avantgardní styl, který čerpá z tradičních materiálů a řemeslné výroby různorodých kultur. V barvách dominují ryze zlatá, měděná, zemitá zelená či šedozelená, doplněny bílou.

Pro příští rok se chystá trend udávaný pouze dvěma barvami - bílou v kombinaci s modrou

Pro příští rok se chystá trend udávaný pouze dvěma barvami - bílou v kombinaci s modrou.

Kromě tradičních baněk jsou na zámku Lešná k vidění také netradiční cizokrajné ozdoby určené na vývoz, nebo ozdoby známého designéra Johna Toola. Celkem je na výstavě k vidění zhruba šest tisíc vánočních baněk na sedmnácti stromcích.

Prohlédnout si můžete také výstavu exotických betlémů z černého kontinentu. Vedle klasických českých betlémů tak uvidíte například figurky z přírodních materiálů a dřeva z oblasti Egypta, Angoly, Nigérie, Zambie a dalších zemí. Ty jsou na výstavu na zámku Lešná zapůjčeny ze soukromé sbírky a etnografických sbírek Náprstkova muzea v Praze. Obě výstavy jsou k vidění pouze do 13. prosince.

Čtěte také

autor: Saskia Mišová
Spustit audio