V Liberci stojí nejmodernější židovská synagoga v České republice

20. březen 2014
Česko – země neznámá

Krásné a prastaré židovské synagogy s letitou historií můžete navštívit například v Praze nebo v Plzni. Na severu Čech - přímo v centru Liberce - máte možnost obdivovat i jejich o poznání mladší sestru. Líbivou, unikátní a moderní. Dokonce nejnovější v České republice.

Liberecká synagoga patří k nejmodernějším a nejnovějším synagogám i v rámci celé střední Evropy. Stojí na místě původní, staré synagogy, kterou vypálili nacisté o Křišťálové noci v roce 1938. Její nástupkyni pak postavili jako první synagogu po druhé světové válce a slavnostně ji otevřeli v listopadu roku 2000. Najdete ji v ulici Rumjancevově, jen pár metrů od hlavního Benešova náměstí.

O tom, že je nesporně unikátní, svědčí její ojedinělé a citlivé architektonické propojení s budovou Krajské vědecké knihovny v Liberci. Má trojúhelníkový půdorys, který symbolizuje polovinu Davidovy hvězdy, a také se říká, že tento trojúhelník má symbolizovat setkávání tří kultur - české, německé a židovské. V souvislosti s Evropskou unií byl přidán ještě symbolický význam trojzemí - Česko, Polsko, Německo. A tak je jasné, proč se této synagoze někdy přezdívá Stavba smíření.

V hlavní části liberecké synagogy se nachází modlitebna, kolem se vine až do spodní části budovy galerie plná obrazů s hebrejskými písmeny, v dolní části, v rohu najdete i základní kameny synagogy staré, které tvoří takovou malou libereckou Zeď nářků. Představte si, že i v ní najdete - podobně jako v té jeruzalémské - malé papírky s přáními.

Židovská synagoga v Liberci

Liberecká synagoga, ač není ve svých interiérech tolik zdobná, jak bývá zvykem, je přesto místem, kde se konají i kulturní akce, výstavy obrazů, přednášky, nebo se tam dokonce pořádají lekce izraelských tanců. V její nejspodnější části se pak nachází společenská místnost pro setkávání příchozích.

A dobrá zpráva na závěr - nejmodernější synagoga v Čechách je otevřená i lidem, kteří nejsou židovského vyznání. Každý měsíc vyhradí vždy jeden den, kdy dveře unikátní mladé synagogy otevřou všem.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio