V libereckém EKOParku můžete lenošit v korunách stromů nebo navštívit hmyzí hotel

13. červenec 2016
Česko – země neznámá

Stotisícový Liberec má zelené srdce. Jen několik set metrů od centra totiž najdete oázu klidu v rušném a uspěchaném městě. Je jím liberecký EKOPark, ráj pro děti i dospělé se spoustou zajímavostí a přírodních atrakcí. Ať už to jsou interaktivní hmyzí hotely, kontaktní minizoo, tělocvična pod širým nebem, nebo houpací sítě pro lenošení v korunách stromů.

„Na stromech jsou plošiny, které by v budoucnu mohly sloužit jako základ pro domky na stromech,“ popisuje Stanislav Šťastný, zakladatel libereckého EKOParku. Svažitý terén a desítky stromů jsou skvělým zázemím pro budování splněného klukovského snu Stanislava Šťastného.

Vylákat lidi z obřích a přeplněných nákupních center a dostat je do přírody je hlavním cílem ekoparku. Relax a odpočinek si můžete dopřát třeba na houpací síti v javorovém altánu, zatímco dítka se mohou zabavit na mnoha místech – ať už to bude obří pískoviště, kontaktní minizoo s kamerunskými kozami nebo blátivá kuchyně, kde ti nejmenší můžou popustit uzdu své fantazii a užít si výrobu čehokoliv z bláta. „Návštěvníci u nás mají naprostou svobodu pohybu, ale upozorňujeme rodiče, že tu máme prudké stráně a je potřeba na děti dohlédnout,“ říká Stanislav Šťastný.

Vášnivým čtenářům by se mohly zalíbit i knihobudky. Dvě dřevěné krabice na nožkách jsou plné nejrůznějšího čtiva. „V arku máme dvě knihobudky, knížky jsou převážně darem od našich fanoušků, kteří nám knížky do parku nanosili,“ vysvětluje Šťastný a pokračuje: „Už rok a půl tu denně pracujeme a tvoříme zázemí pro děti a jejich rodiče.“

Knihobudka je plná čtiva

V EKOParku se můžete vrátit do dětství, chodit bosky (třeba na chodníčku pro bosé nohy s různými typy povrchů od kamene přes trávu až po kůru), užívat si přírodu a neřešit čas. Jestli se tam vydáte, všimněte si i zajímavých hmyzích hotelů – budek, které čekají na obydlení brouky a jiným hmyzem. Liberecký EKOPark chce dokonce v budoucnu svým hmyzím hotelem dlouhým 70 metrů aspirovat na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

„Zatím fungujeme jenom v testovacím provozu, ale budeme rádi, když nás lidé navštíví a zjistí, že i v centru města se dá poměrně zajímavým způsobem strávit krásné odpoledne nebo krásný den,“ zve všechny do EKOParku v Liberci jeho zakladatel.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio