V malebném královédvorském údolí zbyla jen kaple. Bývala tam osada Olimberk

25. září 2015
Česko – země neznámá

Osada Eulenberk, Soví vrch nebo také Olimberk v údolí mezi Horním Žďárem, Hajnicí a Dvorem Králové nad Labem je magické místo s pohnutou historií. Do konce 2. světové války zde bylo rozeseto na 20 převážně německých polosamot. Dnes z nich zbyla jen jedna kaplička.

Ještě před pár lety to byla ruina, kterou ale nadšenci z nedalekého Dvora Králové nad Labem díky sponzorům postupně opravili. Původní kapli si zdejší obyvatelé v roce 1901 postavili ve stylu německé romantické novogotiky. Nyní má kaple barokní štít, na věžičku se vrátil i zvon. A zazvonit si na něj může každý návštěvník. Kaple je volně přístupná a zvonění se poutníkům doporučuje, stejně jako si při tom něco přát.

Kaplička na Olimberku je jedním z posledních svědků osady, která zde v minulosti stávala. Již roku 1685 je v těchto místech doložen název Eulenberg (Soví vrch, Sovinec, Olimberk), označující pás pastvin a luk. Později byla v otevřené enklávě založena stejnojmenná osada, administrativně spadající k Dolnímu Žďáru. Malebné sídlo, zasazené mezi lesy, uzavíralo na severozápadě panorama Krkonoš.

Údolí Olimberk

Děti z Olimberku šlapaly v zimě do školy ve Žďáru

Zimy v údolí Olimberku bývaly kruté a děti ze zdejších chalup musely ve sněhu chodit několik kilometrů do Žďáru, kde byla škola. A tak se prý ve školním řádu místní školy objevil i předpis „Starší a zdatnější žáci jsou povinni mladším prošlapávat v zimě cestu sněhem“.

Zazvoňte si pro splnění přání

S koncem 2. světové války ale osada zanikla, zbyly z ní jen dvě chalupy, Lorenzova, kterou si Skautský oddíl vymínil jako klubovnu, a dolní chalupa, v níž po odsunu německého obyvatelstva zůstalo stádo skotu. A k němu přidělená dislokovaná jednotka Československé armády, která musela krávy dojit. Díky tomu se chalupa zachovala a nebyla vyrabována a posléze srovnána se zemí.

Čtěte také

Údolí Olimberku se tak stalo jen tichou vzpomínkou na život někdejších hospodářů. Zbytky původních chalup a statků jsou v rozsáhlých loukách ještě dnes patrné – oko návštěvníka si všimne pahorků zarostlých třešněmi, jabloněmi nebo jinými ovocnými stromy.

Místo dnes vyhledávají turisti i místní obyvatelé a využívá se k procházkám. Údolí nabízí krásné výhledy na Krkonoše. Za dobrých podmínek je vidět i Ještěd a část pohraniční tvrze Stachelberg.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.