V Maňovicích kouká ze země obří kamenná hlava draka. Přidaný kříž z ní dělá neobvyklá boží muka

25. květen 2018
Česko – země neznámá

V Maňovicích na Klatovsku v západních Čechách si hýčkají jeden kamenný unikát. Obří hlavu draka, ze které ještě navíc vyrůstá kamenný kříž s Ježíšem Kristem. Kde se tu tento zajímavý výtvor vzal? Na přelomu 19. století a 20. století ho nechal vytesat tehdejší starosta obce, aby zvítězil nad zákeřnou nemocí.

Matka starosty Antonína Rašky totiž přišla ve svých 35 letech o zrak. Její syn v dospělosti také oslepl na jedno oko a úplná slepota hrozila i jemu. Nechal proto z vyčnívajícího balvanu u polní cesty vytesat hlavu draka a na ni vztyčit žulový kříž. Podle historických pramenů tehdy Antonín Raška na jedno oko už neviděl, ale o zrak úplně nepřišel. V roce 1905 se zajímavý výtvor dočkal vysvěcení tehdejším farářem.

A dílo budí zájem dodnes. Do Maňovic se na něj jezdí dívat turisté a milovníci draků ze všech koutů republiky. Byli tu už i návštěvníci z Trutnova, kde mají podobný výtvor. Maňovickému draku je ovšem nejblíž drak, který tvoří část zdi zámečku v obci Kladruby na Strakonicku. Tamní majitel zámku se nechal inspirovat orientálními motivy po návratu z Číny, kde sloužil u císařského dvora.

Drak je vlastně dračice

Říká se, že drak v Kladrubech je milencem maňovického draka, který je vlastně ve skutečnosti dračicí. A napůl opracovaná skalka vedle ní je jejich potomkem. V noci prý vylétává dračice ze svého doupěte a schází se se svým milým v Kladrubech.

Sousední skalka je údajně dračí potomek

Pravdou je, že tuto kamennou dračici z Maňovic nikdo dosud létat neviděl. A si představte ten údiv, kdyby ji na obloze někdo zahlédl, jak letí s křížem na hlavě. To by teprve byla senzace.

I když maňovická dračice nelétá, i tak je dílem skutečně pozoruhodným a stojí za návštěvu. Krásné je i okolí Maňovic, kde se můžete nerušeně toulat pastvinami a lesy. A třeba někdy večer, když budete koukat na oblohu, zahlédnete v letu maňovickou dračici.

autor: Pavel Halla
Spustit audio