V mělnickém Kartuziánském lisu můžete poznávat a ochutnávat víno i několik dní

28. únor 2014
Česko – země neznámá

Středočeské město Mělník letos oslavuje 740. let od svého založení a dodnes je v povědomí Čechů jako město vína. Tradičně se tu pěstuje tzv. roučí, neboli Burgundské modré víno, které ve 14. století přivezl Karel IV. z Francie. Sám také Mělník několikrát navštívil, aby na pěstování vína osobně dohlédl.

Pravda ale je, že tradice českého a tedy i mělnického vinařství sahá až od 9. století - do doby, kdy do Čech přišlo křesťanství. Révové víno bylo totiž nezbytné pro konání katolické bohoslužby. A právě v Mělníce, konkrétně v budově městského muzea dnes sídlí Cech českých vinařů.

Můžete tu zhlédnout zajímavou expozici věnovanou historii českého vinařství. Muzejní kavárna naopak nabízí ke koupi různé druhy českých vín a v historickém sklepení ze 13. století si dokonce můžete objednat rovnou ochutnávku. Za degustací se ale můžete vydat i do vinného domečku Lobkovického vinařství anebo na Kartuziánský lis na severním mělnickém předměstí Chloumek.
Tady na vás navíc dýchne i skutečná historie vinařství.

Za degustací přímo do sklepa

Kartuziánský lis byl v roce 1996 prohlášen za kulturní památku. Je jedním z několika málo dochovaných domů, kde se víno na Mělnicku kdysi lisovalo. Dnes patří České zemědělské univerzitě v Praze. Degustace tu probíhá přímo v historickém sklepě nebo ve dvou prostorných sálech budovy. Ochutnávku si můžete naplánovat i na několik dní.

Expozice vinařství

V Kartuziánském lisu totiž můžete i přespat. K dispozici tu mají 6 pokojů s celkem 18 lůžky. Potom se můžete vydat na výlet třeba na Kokořínsko, nedaleké Skalní obydlí anebo do samotného historického centra Mělníka. A to nejen autem, ale i po mnoha upravených cyklostezkách – například až do Kokořínského dolu, přímo na Kokořín nebo až do Mšena.


Zvětšit mapu

Spustit audio