V Mikulášovicích mají hvězdárnu, kde můžete oblohu pozorovat Merlinem

11. říjen 2016
Česko – země neznámá

Mikulášovice ve Šluknovském výběžku na severu Čech mají sice jen málo přes 2 000 obyvatel, přesto mají svoji vlastní hvězdárnu. A nyní i nový hvězdářský dalekohled, který nahradil slabší a podstatně starší zařízení. A dali mu dokonce i jméno, říkají mu Merlin.

Místní rodák Adolf Krause se sice vydal ve stopách svého otce a stal se v roce 1910 lékárníkem, ale srdce ho táhlo jinam. Byl nadšeným astronomickým amatérem, a tak se v roce 1913, hned po svatbě, pustil do přístavby. K původní lékárně v domě U lva přistavěl kupoli malé hvězdárny s průměrem tři metry.

Zanedlouho přibylo i vybavení. Kovové součásti kupole vyrobila podle Krauseho nákresů firma Ritter v nedalekém Vilémově, menší díly dodali místní řemeslníci a dalekohled byl opatřen čočkami špičkové firmy v oboru – firmy Zeiss. Dalekohled mohl díky instalovaným mechanismům sledovat celou oblohu i stabilně jedno těleso, aniž by „utíkalo“ ze zorného pole podle otáčení Země.

Nejen vybavení, ale i vědomosti amatérského astronoma přerostly postupně v něco víc než jen obyčejnou zálibu, Krause se stal členem Světové astronomické společnosti a přispíval svými poznatky hvězdárně v Berlíně. Údajně objevil i do té doby neznámou kometu. V 60. letech minulého století to potvrdily moderní pozorovací metody ve švýcarském Astronomickém institutu. Ale to už se Adolf Krause nedozvěděl, zemřel v roce 1939.

Lékárna nebo hvězdárna?

Adolf Krause ovšem astronomii nepěstoval jen jako soukromého koníčka. Hvězdárnu často navštěvovali místní občané i lidé z okolí a zejména členové Spolku pro šíření astronomických znalostí, který byl založen v roce 1920 a kromě Adolfa Krauseho měl dalších 65 členů. Do Mikulášovic později jezdili i profesionální astronomové.

Nový dalekohled Merlin

Lékárna fungovala ještě asi 20 let po druhé světové válce, ale nakonec bylo veškeré zařízení, nábytkem počínaje a porcelánovými dózami konče, rozebráno a částečně i zničeno stejně jako původní dalekohled.

Oba spojené objekty – tedy lékárna i hvězdárna – chátraly a moc jim nepomohl ani soukromý majitel v 90. letech. Takřka v hodině dvanácté, přesně řečeno v roce 2012, koupila mikulášovická radnice budovy zpátky do svého vlastnictví a začala psát její novou historie. Už o dva roky později se zahájila pravidelná pozorování noční oblohy za odborného dohledu astroložky Věry Bartákové nebo místního astrologa Marka Jaňoura.

Mikulášovická hvězdárna má v současné době svoji webovou stránku i facebook. Letos navíc získala díky sponzorskému daru Jana Zahajského, majitele firmy Supra Praha, nový výkonnější dalekohled – zmíněného Merlina. Radnice v čele se starostkou Miluší Trojanovou plánuje další opravy a následně smysluplné využití opravených prostor. Což by si novorenesanční lékárna i secesní hvězdárna rozhodně zasloužily.

Spustit audio