V Modré na Uherskohradišťsku se můžete projít světem ryb

7. leden 2014
Česko – země neznámá

V Modré na Uherskohradišťsku se můžete projít proskleným tunelem, který vás zavede pod hladinu rybníka. Kolem sebe tak i bez použití potápěčských přístrojů uvidíte, jak vypadá život v českých vodách.

Projekt „Živá voda“ chce široké veřejnosti přiblížit význam vody v krajině a představit život, který se v ní odehrává. A nabízí to netradiční formou - přímým vizuálním kontaktem s živočichy a rostlinami nad i pod vodou.

Mají tu největší sladkovodní tunel v přírodě v Evropě. Po levé straně v něm uvidíte život ve velké tůni, po pravici a pod sebou život v rybníce se sumci, vyzami, kapry, líny, candáty a podobně. Nahlédnout je možné i na život v mokřadu, kde žijí třeba želvy bahenní, žáby či čolci.

Na stěnách jsou umístěny makety ryb v životní velikosti, pro nevidomé návštěvníky i s popisem v Braillově písmu.

Potápěč, projekt Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku

Druhé podzemní patro umožňuje vidět skrze průhlednou akrylátovou stěnu život v hlubině i se zimováním ryb pod ledem v šestimetrové hloubce. Kromě toho tu promítají výukové programy zaměřené na ekologii a historii krajiny, a to prostřednictvím telestěny. Přízemí slouží jako výstavní prostor.

Výukový areál je doplněn o ukázky lesů a luk z oblasti povodí řeky Moravy, například Chřibské prameniště, Pálava, Lužní les či Karpaty.

Otevřeno je po celý rok každý den kromě pondělí. Více na http://www.zivavodamodra.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio