V novém bludišti v Přírodovědném muzeu Semenec v Týně nad Vltavou si můžete hrát, ale i meditovat

5. květen 2024

Venkovní kruhové bludiště si k třicátinám nadělilo Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. Tak trochu jiné muzeum, jak hlásá jeho slogan, se zaměřuje na seznámení s přírodou. Expozice jsou podle ředitelky Barbory Šímové hravé a umožňují návštěvníkům leccos vyzkoušet na vlastní kůži.

Přírodovědné muzeum Semenec má venkovní i vnitřní expozice. Novinkou je labyrint. „Ono je to vlastně bludiště, protože labyrint má jenom jednu cestu, kterou jdete dovnitř a zase ven. My jsme to chtěli udělat složitější pro děti, aby se mohly schovávat, hrát na honěnou, abychom to mohli použít v našich výukových programech. A je to také meditační prostor,“ vysvětluje ředitelka.

Bludiště tvoří keře a různé dřeviny, které lemují cestu. V okolí je výstava na téma Labyrint světa a ráj srdce v kolážích Miroslava Huptycha. „Mnohé koláže jsou z velkého knižního labyrintu, ale některé jsou ještě i nové. Průběžně na tom pořád pracuji a hrozně mě to baví,“ komentuje výtvarník.

Celkem v muzeu vystavuje 22 desek. „Dokola jsou desky, na nichž poutník prochází světem, městem a kritizuje různé stavy. Úžasné na tom je, že je to stále aktuální. Komenského popis tehdejšího světa před 400 lety sedí jak přes kopírák i na současnost,“ dodává Miroslav Huptych.

Navštívit a více poznat Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou můžete prostřednictvím kulturního magazínu Kavárna. Pořad si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.