V Novohradských horách najdete krásnou přírodu i nečekané pozůstatky naší historie

13. duben 2018
Česko – země neznámá

U osady Vyšné v Novohradských horách to kdysi žilo. Vedla tudy okresní silnice a býval tu hraniční přechod. Dnes podstatnou část osady pohltil les a na místo se zapomnělo. Z jakého důvodu?

Představte si les a v něm zarostlou a zpustlou cestu. Pokud si ale začnete více všímat okolního porostu a především samotné krajiny, zjistíte, že uprostřed lesa jdete vlastně po bývalé silnici.

Za dob Rakouska-Uherska byl les v Novohradských horách součástí jednoho státu. Po roce 1918 tu vyrostla celnice. Druhá světová válka vše proměnila v součást Velkoněmecké říše, rok 1945 do těchto míst opět vrátil hranice a rok 1948 a padesátá léta vůbec učinily tento stále stejný les pro obyčejné smrtelníky naprosto nepřístupným. „Vedla tudy Železná opona a její signální stěna," upřesňuje historik a publicista Jan Cíglbauer. „A tady stála prvorepubliková celnice, respektive sídlo finanční stráže".

V tu chvíli si uvědomíte, že stojíte vedle základů bývalých domů. Pocit něčeho znovuobjeveného umocní i betonový kvádr se zabudovanou ocelovou konstrukcí. „To je pozůstatek hraniční závory, která předělovala silnici z Rakouska," doplňuje Jan Cíglbauer a vytahuje z batohu mosaznou ceduli firmy IPPEN.

„To byla firma, která patřila židovské rodině, sídlila v Hradci Králové a specializovala se na výrobu jednak trezorů a bezpečnostních schránek, jednak i těchto speciálních pohraničních závor," vysvětluje Jan Cíglbauer a pokládá ceduli na dávný výrobek téže firmy.

Rodina Ippenových se velice angažovala při opevňovacích pracích prvorepublikového pohraničí. Druhou světovou válku přežil z osmdesátičlenné rodiny jen jeden člověk. „Perzekuce je postihla velice brzy. Přežil jen Maxmilián Ippen, který po válce odešel do Švýcarska, kam se mu ještě na začátku války podařilo přesunout část majetku. Když se ho chtěl po válce opět ujmout, nebylo mu to umožněno, protože jeho podnik byl znárodněn," shrnuje Jan Cíglbauer.

Závora prvorepublikové firmy Ippen u zbytků pohraničního přechodu ve Vyšném

Perličkou je, že v lednu 1948 zorganizoval Max Ippen první československou reprezentaci na tehdejších zimních olympijských hrách ve Švýcarsku. Vše platil sám a dokonce sestavil první závodní posádku v bobování. Posádka se poprvé sešla až při startu bobu, podle toho se také umístila. Ale dodnes je evidována ve statistikách těchto olympijských her.

Spustit audio