V oboře na Čeladné v Beskydech můžete pozorovat a dokonce i krmit daňky

24. duben 2018
Česko – země neznámá

V Beskydech se můžete vydat za divokou zvěří. A prohlédnete si ji hezky zblízka. Obory pro chov divokých zvířat u nás začaly vznikat už ve středověku. Většinou byly záležitostí šlechtických vrstev. My vás teď ale pozveme do jedné menší soukromé obory na Čeladné v Beskydech.

Na kopci, kterému místní říkají Na Pasekách, najdete daňčí oboru. Daleko od rušného centra Čeladné, které už více připomíná malé městečko. Na stráních je ale pořád klid. Pro lidi i pro zvířata. V tamní chatové oblasti se nachází Penzion Obora. A u něj asi dvacetičlenné stádo daňků. Tři statní samci a kolem nich plaché daněly.

Původně tady rodina Martina Hajdy chovala ovce. Zhruba před dvaceti lety se ale rozhodli, že to zkusí s chovem daňků. Pastvinu rozšířili i o lesní porost, a tak má jejich obora v současné době asi pět hektarů. Tedy dost místa na to, aby zde daňci mohli žít jako ve svém přirozeném prostředí.

Sice se občas stane, že někteří zvědaví jedinci překonají vysoký plot, anebo v něm spíš najdou díru, a utečou do lesa. Ale protože jsou zvyklí žít ve stádu, rádi se k ostatním zase vrátí zpátky. Nemusíte se tak bát, že při svých toulkách potkáte volně pobíhajícího divokého daňka.

Jejich chov si pan Hajda pochvaluje. Na rozdíl od ovcí je nemusí v zimě schovávat do chlívku. A nenároční jsou prý i na krmení. Vystačí si většinou s trávou, v zimě se senem a kukuřicí. Největší lahůdkou je pro ně ovšem suchý chléb. Ten jim házejí turisté a návštěvníci přímo z terasy penzionu. V případě dospělých jsou daňci velice opatrní a plaší. Když jim ale chléb nabídne malé dítě, klidně si ho od něj vezmou přímo z ruky.

Brána k oboře na Čeladné

Obory se u nás zakládaly už od středověku. Bývaly ovšem výsadou šlechtických vrstev, které si mohly dovolit chov divokých zvířat dotovat. Nejznámější a nejstarší v Moravskoslezském kraji je obora na Hukvaldech. Proti jejím 440 hektarům je ta čeladenská opravdu maličká. Přesto se stala oblíbeným výletním cílem nejen místních rodin s dětmi, ale také turistů mířících za poznáním beskydské přírody.

Zážitek je to především na podzim, kdy jsou samci v říji a zápasí o pozornost daněl. Neznalého návštěvníka může opravdu polekat mohutný hrdelní chrochtavý zvuk, který vydávají. Mladá daňčata budou v oboře na Čeladné vesele pobíhat už začátkem léta.

Spustit audio