V Petrově mají půvabné vinné sklepy. Oslňují tvarem, barvou i stářím

2. listopad 2015
Česko – země neznámá

Fotografie vinných sklepů v Petrově-Plžích zdobí snad každou propagační brožurku o jižní Moravě. Patří totiž mezi ty nejkrásnější. Zvenčí jsou přitom vidět jen vchodové dveře s klenutým barokním obloukem. Čelní fasáda je sněhově bílá, dole lemovaná modrým pruhem. Zbytek sklepa pak mizí hluboko v kopci.

„Sklepy nebyly původně postavené kvůli vínu, ale pro uskladnění hospodářských produktů. Hlavně brambor a řepy,“ prozrazuje jeden z místních vinařů. V obci je totiž vysoká spodní voda, a tak si lidé nemohli budovat sklepy přímo u domů. Začali je tedy stavět v kopci za Petrovem. Postupně se úložné prostory na zeleninu změnily v proslulé vinné sklepy.

Některé ze sklepů začaly v Petrově vyrůstat už v 15. století, postupně jich místní postavili přes osm desítek. Stavby tak tvoří areál několika uliček a dvou malých náměstíček. Na jednom stojí pódium, zejména v létě se tu koná hned několik hojně navštěvovaných kulturních akcí, například Den vinařů.

Na to, aby sklepy neztratily nic ze své jedinečnosti, bedlivě dohlížejí památkáři. Na dokonalém vzhledu si ale zakládají i sami vinaři. „Dá to práci, ale udržujeme to, jak se dá,“ dodává další z vinařů. Většinu sklepů zdobí i slovácké ornamenty, květinová výzdoba anebo sošky svatého Urbana, patrona vinařů. Samozřejmostí jsou lavičky a další místa k pohodlnému posezení.

Sklepy na víno kdysi sloužily hlavně jako úložiště brambor a řepy

Nejvíce rušno je mezi petrovskými sklepy samozřejmě v létě, turisty je tu ale možné běžně vidět i na podzim. Samotné sklepy jsou vůči střídání ročních období imunní, teplota je v nich stálá.

A zvenčí je možné sklepy obdivovat celoročně. „Už jsem tady byl na výborném víně, ale je to samozřejmě také kulturní památka a je krásné, co nám tady na jižní Moravě zanechali naši předci,“ konstatoval během své říjnové návštěvy sklepů Martin Kostka ze Zlína.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.