V Praze je na Malé Straně schránka na houby. Přineste tu, se kterou si nevíte rady

3. srpen 2017
Česko – země neznámá

I zkušení houbaři občas natrefí na kus, se kterým si neví rady. Co je to za druh? Jak se jmenuje? A je jedlý? Pátrat můžete na internetu, v knižních atlasech hub, anebo zajít s houbou do poradny. Kdo je z Prahy a blízkého okolí, má ještě jednu možnost – odnést nalezený exemplář do unikátní schránky na houby.

V místech, kterými denně procházejí stovky a tisíce turistů, přímo naproti kostelu Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského, stojí sídlo houbařů. V pražské Karmelitské ulici na Malé Straně sídlí Česká mykologická společnost. A v jejím průjezdu objevíte nejen poradnu pro houbaře, ale i schránku na houby. A podobnou nejspíš jinde ve světě nenajdete.

Houby z přírody – poradna otevřena, píše se na dveřích. Za nimi nás uvítala Anna Švecová: „Sem k nám do poradny nosí lidi houby, které najdou v lese, na zahradách, v parcích. Nejčastější dotaz je, jestli je ta houba jedlá.“

Při rekonstrukci domu před několika lety, v místě bývalého plynoměru, nechali mykologové vyrobit také schránku na houby. Kromě nočních hodin je přístupná neustále. Jsou v ní tužky, papíry a lidé mohou do schránky jim neznámé houby odložit. Nejlépe v papírovém sáčku nebo papírové krabici. Na základě pokynů ve schránce k doneseným houbám vyplní nálezový list: jméno, adresu, telefon, e-mail, datum a místo nálezu.

Ve chvíli, kdy někdo z mykologické společnosti přijde do poradny, houby ze schránky vyndá, prozkoumá a dá nálezci vědět, o jaký druh se jedná. „Zprávu dáváme víceméně obratem, podle toho, zda nálezce zanechá adresu, telefon nebo e-mail,“ popsal předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Houby po prozkoumání vyhodí.

Úlovky přinesou do poradny v průměru jeden až dva tisíce lidí ročně. A nejen ty, které našli v lese. Nosí sem třeba i houby, které jim rostou na stěnách chalupy, a mají strach, aby jim neničily dřevo. Většinou se jedná o houby běžně rozšířené, žádné vzácnosti se ve schránce neobjevují.

Schránka na houby

U nás se stále hovoří o houbách jen jako o dobrotě k jídlu a cíli našich hledačských vášní. „My bychom měli houby propagovat, ale spíš v ekologičtějším smyslu,“ zamýšlí se Anna Švecová, „jako součást přírody, přírodní krásu. My chceme všechno sníst, ale měli bychom houby spíš chránit a ne je vysbírávat.“

Takhle jsme se my, národ vášnivých houbařů, nad houbami nezamysleli. A Anna Švecová z České mykologické společnosti ještě vzkazuje, že vydávají Mykologický sborník, neboli časopis českých a slovenských houbařů, který vychází čtyřikrát ročně. A také pořádají přednášky a výstavy hub. Pro zájemce, kteří to nemají daleko, ještě podotýkáme, že schránka na houby se v Karmelitské ulici vybírá v pondělí, v úterý a ve čtvrtek.

Spustit audio