V pražském kostele sv. Matěje na vás čeká voňavý perníkový betlém

21. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Jedinečnou vánoční atmosféru můžete prožít v pražském kostele sv. Matěje v Dejvicích. Už přes 40 let se tu každoročně vystavuje betlém upečený z perníku. Tradici začala akademická malířka Helena Horálková, která v roce 1972 jako poděkování za duchovní péči o svou maminku přinesla tehdejšímu páterovi perníkové figurky.

Helena Horálková figurky pojala národopisně. Objížděla celé tehdejší Československo a studovala lidové kroje. Ty si namalovala a podle kreseb následně figurky zdobila. K vidění jsou tu tak kroje z Valašska, Domažlicka, Oravy, Náchodska, Plzeňska, z jižní Moravy, Chodska a mnoha dalších regionů.

Každá postava má navíc svůj příběh - přináší něco dobrého na zub nebo něco potřebného. Z jižní Moravy veze sedlák na trakaři sud vína, jiný ošatku jablek, hodit se mohou i boty, ryba nebo kožíšek.

Po Heleně Horálkové tradici převzal cukrář Daniel Zítka z Kladna. Už několik let figurky zdobí stejným způsobem a do kostela sv. Matěje každoročně posílá nový betlém. Zachovávají se také některé starší figurky z minulých let, které je ale nutné impregnovat, aby si udržely původní pevnost. Každý rok je v kostele k vidění přes 250 perníkových figurek.

Perníkový betlém v kostele sv. Matěje

Kostel sv. Matěje má díky betlému během Vánoc neopakovatelnou atmosféru. Jakmile figurky nasají vlhkost, okamžitě se rozvoní na celý kostel.

Svatostánek má ovšem ještě jednu zvláštnost. Před několika lety byl totiž vykraden a musel se znovu vyzdobit. Vedle oltáře ovšem neuvidíte historické obrazy, ale díla současného malíře Jiřího Anderleho, které kostelu sv. Matěje dodávají jedinečnou atmosféru i mimo vánoční období.

Perníkový betlém si můžete prohlédnout až do 2. února 2016. O víkendech je otevřeno od 14 do 17 hodin, na Štědrý den od 10 do 16 hodin a ve dnech 25., 26., 27., 31. prosince a na Nový rok si perníkovou vůni můžete vychutnat vždy od 11 do 18 hodin.

Spustit audio