V Přeskačích mají středověké podzemí. Objevili ho náhodou při hloubení kanalizace

7. listopad 2016
Česko – země neznámá

Přeskače jsou malá vesnička na Znojemsku, ve které žije jen 109 lidí. Přesto se obec proslavila po celé zemi. V samotném centru totiž před pár lety náhodou narazili na středověké podzemní prostory a udělali z nich turistickou atrakci známou jako Přeskačské podzemí.

„V této obci byly kdysi dva šlechtické statky. A právě jeden z majitelů si nechal vybudovat tady toto podzemí. Sloužilo jako úkryt v době nájezdů a různých válečných konfliktů. Nejspíš si sem brali i dobytek, samozřejmě tady byly speciální prostory pro uchovávání jídla. A jiná místnost je pro změnu upravená tak, aby v ní mohlo fungovat i ohniště,“ prozrazuje průvodkyně Přeskačským podzemím Zdislava Vyklická.

Novodobé Přeskače přitom dlouho nevěděly, že pod vesnicí vůbec nějaké podzemí mají. „Až když se v roce 2004 budovala splašková kanalizace, tak se náhodou narazilo na konec hlavní chodby,“ vzpomíná průvodkyně. Zastupitelé se pak rozhodli podzemí zpřístupnit veřejnosti, což se povedlo o pět let později.

Podzemí má dvě zpřístupněné části: širokou hlavní chodbu dlouhou přibližně 35 metrů a kratší úzkou chodbu se třemi kruhovými místnostmi. V Přeskačích přitom tuší, že se pod zemí pravděpodobně nacházejí další prostory, které se zatím nepodařilo najít.

Vchod do podzemí se ukrývá v nenápadném domečku uprostřed vesnice

Přeskačské podzemí nemá stálé otevírací hodiny ani hlavní sezónu. „Je vlastně přístupné kdykoliv, stačí zavolat na moje telefonní číslo,“ dodává Zdislava Vyklická. Vstup do unikátních podzemních prostor přitom nejde v Přeskačích přehlédnout. Všechny návštěvníky navigují směrové tabule ke vchodu v nově vystavěném bílém domečku přímo v centru obce nedaleko radnice i kostela.

autor: hon
Spustit audio