V přírodním parku Čeřínek stojí zvrásněná skalní hradba. Říká se jí Čertův hrádek

19. duben 2016
Česko – země neznámá

Když se podíváte na jakoukoli českou turistickou mapu, zjistíte, že spoustu zajímavých přírodních úkazů mají na svědomí čerti, tedy alespoň podle názvu. Čertových kamenů, stolků nebo skal je všude požehnaně a všechny určitě stojí za vidění. Navštívit se vyplatí i Čertův hrádek na Vysočině.

Nachází se asi 16 kilometrů od Jihlavy v přírodním parku Čeřínek. Čertův hrádek je jednou ze čtyř přírodních památek, které v parku najdete. Skalisko stojí ve výšce 714 metrů nad mořem. Kolem rostou smíšené lesy, ve kterých jsou dodnes patrné pozůstatky dolování stříbra. K hrádku vede 830 metrů dlouhá naučná stezka se čtyřmi zastaveními, která informují o okolní přírodě i samotném hrádku.

Kromě naučné stezky tudy vede i červená turistická značka a dokonce i koňská stezka. „Vlastně bychom se na Čertův hrádek dostali až z Jihlavy po červené značce přes Zaječák, Rantířov a Cejle,“ říká předseda Klubu českých turistů Čeřínek Jiří Veselý.

Nejsnadnější přístup k Čertovu hrádku je určitě z osady Dolní Hutě, odkud lze jít po pohodlné cestě dva kilometry. Vlak zastavuje v nedalekém Kostelci u Jihlavy. Odtud pošlapete asi devět kilometrů.

Čerti stavbu nestihli

I k Čertovu hrádku se váže pohádková legenda. „Čerti měli za úkol postavit tu hrádek. Jeden z nich se ale zapomněl s vílou, kohout zakokrhal a čerti stavbu dokončit nestihli. Kameny tu zůstaly tak, jak dopadly,“ vypráví Jiří Veselý. Celou pověst najdete na tabuli posledního zastavení naučné stezky.

Pohled z vrcholu Čertova hrádku

Jsou tam samozřejmě uvedeny i geologické údaje o zajímavě strukturovaných skalách. Laik by řekl, že jsou sestavené z pravidelných žulových desek a kvádrů. Ve skutečnosti je skalní útvar tvořený dvojslídnými žulami, které jsou nápadné svojí lavicovitou odlučností.

Na svazích pod hrádkem uvidíte kamenné moře, pozorný turista objeví i kamenný hřib nebo pozůstatky kamenných mis na vrcholku hradby. Celou tu krásu způsobilo pradávné tropické i mrazové zvětrávání. Ze zadní strany hradby se snadno dá vyjít až na vrchol Čertova hrádku.

Spustit audio