V Radvanicích si připomněli tragédii z roku 1952. V Pavlově se sešli příznivci historických traktorů

15. srpen 2018
Kraj na dlani

Na cestě krajem se zastavíme u aktivních seniorů v Majetíně, v Radvanicích si připomeneme tragickou událost a v Pavlově budeme obdivovat staré zemědělské stroje.

Co dělat, když člověk skončí v zaměstnání, ale má ještě spoustu chuti a síly něco podnikat? Tak třeba převzít vedení Klubu seniorů v obci, jako to udělala Magdalena Motáňová v Majetíně. S mikrofonem se za ní vypravila Dita Vojnarová.

Na sportovním hřišti v Radvanicích se rozhořely svíčky. Na místě, kde stávala malá vodárna, si lidé připomněli tragickou událost z roku 1952. Tehdy se tam po koupání v rybníce schovala skupinka dětí před bouřkou. Do jejich skrýše ale udeřil blesk. Pietní akce v Radvanicích se zúčastnila i Jana Zemková. Poslechněte si vzpomínky pamětníků a místní kronikářky.

Jak se u vás žije a co tam máte pěkného? Ptáme se na různých místech Olomouckého kraje. Tentokrát se s těmito otázkami vydával Aleš Spurný na Mohelnicko a Zábřežsko.

Průvod historických traktorů v Pavlově

Pavlov na Mohelnicku v sobotu hostil setkání majitelů historických traktorů. Na místním hřišti se představily i naprosté unikáty, některé z těch nejstarších už oslavily sedmdesátku. Kromě nadšenců, kteří stroje s láskou opečovávají, přišly staré stroje obdivovat stovky návštěvníků, mezi nimi i Mirek Kobza.

autoři: Jana Zemková , Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio