V rezervaci Staré duby u Dalešické přehrady se potkává příroda různých rázů

24. říjen 2017
Česko – země neznámá

Na Vysočině, na pravém břehu Dalešické přehrady, vznikla úplně nová přírodní rezervace Staré duby. Krásný kus přírody je tam samozřejmě už léta letoucí, ale teprve teď dostal statut chráněného území. Proč? Na malém území se setkává svět teplých doubrav s chladnějším suťovým lesem javorů a lip.

Rezervace Staré duby zabírá přes 55 hektarů světlého listnatého lesa. Řeka Jihlava, na které je v těchto místech vybudovaná Dalešická přehrada, vytvořila hlubokou ostrou zákrutu a úzký výběžek země tam jakoby rozděluje dva světy. Směrem k Třebíči vidíme vegetaci, která vyžaduje vlhkost a chládek, na druhé straně je téměř step. „Přechází to tady volně jedno v druhé. To je důkaz toho, že to člověk nijak neřídil,“ říká ochránce přírody Václav Křivan.

Rezervace dělá čest svému jménu. Rostou tam především listnaté stromy a hlavně na teplejší straně duby. Jejich stáří lze odhadovat na 100 až 150 let, i když vypadají na méně. Je to právě tím, že rostou na suchých kamenitých příkrých stráních.

Z dalších zajímavých rostlin uvidíte keře planého rybízu nebo skalníku celokrajného. Na vlhčí straně roste vzácně lilie zlatohlavá, na lesních světlinách pak večernice lesní, kručinka chlupatá nebo vikev křovištní. Vyskytuje se tu i volně rostoucí brambořík. „To je zvláštnost údolí řek na jihozápadní Moravě,“ dodává Václav Křivan.

Nevelký výběžek je rájem nejen botaniků a zoologů. Hnízdí tu puštík obecný i výr velký. Je slyšet zpěv žluny a narazit můžete na datly i strakapoudy. Rezervace je domovem vzácných druhů pavouků, jako třeba snovačky červenonohé, běžníka doubravního nebo v hlíně zahrabaného sklípkánka hnědého. Kdo bude mít štěstí, může zahlédnout zákonem chráněného motýla okáče medyňkového.

Suchá, stepní stráň

Podél pravého břehu Dalešické přehrady vede od jejího začátku ve směru od Třebíče až po Stropešínský most červená turistická trasa. Vyplatí se ale sejít z ní až k úplnému srázu nad přehradou. Projdete tak nejen novou rezervaci Staré duby v jejích nejkrásnějších místech, ale zahlédnete i zříceninu rytířského hradu Holoubek. Je jen třeba dávat pozor. Svahy jsou v některých místech doslova kolmé. Výborným výchozím místem ke kratší procházce do rezervace je nedaleká vesnice Plešice.

Spustit audio