V románském kostele sv. Havla v Poříčí nad Sázavou vedou do krypty tajné chodby

20. prosinec 2016
Česko – země neznámá

V Poříčí nad Sázavou ve středních Čechách stojí kousek od sebe dva vzácné románské kostely. Na návsi jde o dominantu Poříčí nad Sázavou - kostel sv. Petra a Pavla, který se pyšní čistým románským slohem. U řeky Sázavy se pak nachází kostel sv. Havla. Na první pohled příliš neupoutá, jeho originalitu návštěvník objeví až během návštěvy.

Původně románský kostel sv. Havla nechali v 18. století barokně upravit tehdejší majitelé, pánové z Vrtby a z Klenové. Hlavní loď má překrásnou jednotnou barokní výzdobu. Celý mobiliář včetně oltářů vyřezal ze dřeva mistr Lazar Vidman, který do Poříčí přijel až ze západních Čech.

Celá barokní výzdoba působí velmi originálním dojmem. Dřevo není polychromované, je zcela přírodní, a ani na oltáři nenajdete jediné místo, které by bylo pozlacené. Přesto působí výzdoba neuvěřitelně bohatě, a to i díky mnoha překrásným sochám.

Stavební raritou je ale vyvýšený presbytář a vzácně dochovaná krypta. Současný hlavní vstup do krypty přímo z hlavní lodě vznikl až v rámci barokních úprav. Původně vedly do krypty z bočních stran pouze dvě postranní velmi úzké chodby, které prochází silným zdivem. Jsou široké asi jen půl metru, což umocňuje pocit určitého tajemství.

Chodby vedou po levé i pravé straně a mimo jiné propojují kryptu s vyvýšeným presbytářem a hlavní lodí. Právě tento původní vstup úzkými tajnými chodbami vyvolává mnoho otázek, k jakému účelu podzemní prostory původně sloužily. Samotná krypta je vzácně zachovalá, k vidění je v ní přímo ukázkové kvádříkové zdivo a románské sloupy.

Spustit audio