V Rožďalovicích velebí krásu knih. Sami si jednu svažte na původních strojích

21. září 2015
Česko – země neznámá

Milujete na knihách nejen obsah, ale také fyzické přednosti? Z některých titulů se díky formátu a celkovému zpracování stávají přímo umělecké artefakty. Přesvědčit se o tom můžete i v nově otevřeném Muzeu a knihařské dílně Jendy Rajmana v Rožďalovicích na Mladoboleslavsku.

Umělecký knihař a výtvarník Jenda Rajman vyrobil v rožďalovické dílně v letech 1920 až 1965 řadu krásných vazeb, které stále najdete ve starých knihovnách a antikvariátech. Pokud ale navštívíte muzeum, můžete sledovat vázání knih detailně. Vše se dělá s původními nástroji na původních zařízeních, které si pan Rajman ve 30. letech 20. století zakoupil a na kterých po celý život své knihy tradičním způsobem produkoval.

Čtěte také

Mezi nejzajímavější stroje patří řezačka, kterou se ořezává horní hrana knižního bloku. Je z roku 1900, stála 500 zlatých a byla zakoupena ve Vídni. Zajímavá je také zlatička nebo velký výběr olejových papírů, pláten a tlačítek, která jsou seřazena v původních skříních, jako by je pan Rajman měl i nadále připravené pro svou práci.

Řezačka z roku 1900

Mezi několika cennými stroji je také knihařská šička, kterou si pan Rajman nechal speciálně vyrobit pro vazbu velkých sérií knih. Pro nakladatelství Melantrich zpracoval například Hrubínův Špalíček – připravoval nejméně 100 stejných knih, a tak si šičku nastavil způsobem, aby byly knihy vzhledově co nejpodobnější. Na první pohled má člověk pocit, že vidí běžný šicí stroj. Ovšem knihy se sešívaly speciální knihařskou nití.

Svaž si svou knihu

Tradiční knihařské řemeslo si v rožďalovické dílně můžete sami vyzkoušet. Knihu si tu můžete vyrobit pod vedením knihaře v rámci workshopu „Svaž si svou knihu“. Vytvoříte si knižní blok a pak oříznete horní stranu. Na svázání knihy a její desky použijete tradiční olejový papír, který si vyberete z původní skříňky pana Rajmana. Je v ní na 40 druhů různých barev.

Originální šička na knihy

Pak přijde na řadu plátno a zdobení desek zlacením. Titul musí být skutečně krásně vyveden, k čemuž vám pomůže další stroj - zlatička. Použít můžete i okrasná tlačítka, kterých je tu na výběr několik desítek. Tlačítka vypadají jako pečetě, na výběr jsou nejrůznější okrasné i geometrické tvary.

Čtěte také

Tradiční knihařské řemeslo vyžaduje ovšem hodně síly. Stroje jsou krásné, ale jejich obsluha je poměrně fyzicky náročná.

Spustit audio