V Ústí nad Orlicí stojí pozoruhodná funkcionalistická budova Roškotova divadla

25. duben 2016
Česko – země neznámá

V Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji jsou k vidění dva architektonické skvosty. Tím prvním je secesní Hernychova vila, ve které sídlí Městské muzeum. Další zajímavou, architektonicky zcela odlišnou budovou, je divadlo. Vzniklo ve funkcionalistickém stylu podle návrhu architekta Kamila Roškota v letech 1935 až 1936.

V Evropě je Kamil Roškot nazýván ”českým LeCorbusierem“. S divadlem získal i nominaci v soutěži „Deset století architektury“ v kategorii stavba 20. století.

Popud ke stavbě dal divadelní spolek Vicena, který hrál v pronajatých restauracích, díky čemuž byla jeho existence permanentně ohrožená. Když dostal v roce 1919 další okamžitou výpověď, založil Družstvo pro stavbu divadla. V té době už měl našetřené nějaké peníze ze vstupenek.

Díky ústeckému rodákovi, profesoru Josefu Cibulkovi se do hry o návrh na stavbu divadla dostal i pražský architekt Kamil Roškot. Představa veřejnosti ovšem byla postavit klasickou divadelní budovu. Když přišel Kamil Roškot s návrhy na stavbu ve funkcionalistickém stylu, vzbudilo to značné pozdvižení, hádky i velká nepřátelství. Bylo skutečně štěstí, že nakonec návrh vyhrál a v roce 1936 budova stála.

Divadlo pamatuje i pohřeb Jaroslava Kociana

Prvky funkcionalismu jsou patrné i v interiéru, ať už jde o lustry nebo půlkulaté předsálí, kde se nachází malá kavárnička. Po obou jeho stranách vedou na balkón točitá schodiště. Základ divadla tvoří kruhová výseč, která přechází do hranolovitého objektu.

Hlediště divadla

Za 80 let existence se v Roškotově divadle odehrálo mnoho představení a koncertů, ale pamatuje i mýtinky z let 1968 a 1989. Významnou událostí byl i pohřeb mistra houslí, rodáka z Ústí nad Orlicí, Jaroslava Kociana v roce 1950. Po smutečním ceremoniálu byl podle přání v závěti uložen do hrobky, kde odpočívali jeho rodiče.

Ovšem dnes už mistr Kocian v Ústí neleží. Po osmi letech byl za zvláštních okolností exhumován a převezen na pražský Slavín. Bylo to údajně přání jeho ženy, a to i přes jeho poslední vůli.

Houslový virtuóz má před divadlem bronzovou bustu. Už mnoho let se v divadle také koná Mezinárodní houslová soutěž Jaroslava Kociana. Na prknech divadla vítězily takové ikony, jako je Jaroslav Svěcený, Václav Hudeček, Pavel Šporcl a další světoví houslisté.

Po velké rekonstrukci v roce 1972 slouží budova nejen jako divadelní i koncertní stánek, ale také jako kino. Dnes i ve 3D formátu.

autor: BAL
Spustit audio