V záchranné stanici v Pasíčkách na Chrudimsku potkáte rysa, krkavce i ochočenou lišku

24. září 2014
Česko – země neznámá

V záchranné stanici Pasíčka v Proseči u Skutče na Chrudimsku pomáhají poraněným a oslabeným zvířatům vrátit se zpět do volné přírody. Manželé Josef a Marie Cachovi už 16 let společně se svými zaměstnanci budují stanici pro nemocná zvířata a také ekocentrum a naučnou stezku pro veřejnost.

V Proseči tak vyrostly voliéry a kotce pro zvířata, která tu odpočívají po chirurgických zákrocích. Zabydlují se tam i mláďata s adoptivními rodiči a pochopitelně i živočichové, kteří se kvůli svému handicapu zpátky do přírody už vrátit nemohou. Právě ta žijí v navštěvované části stanice. Jejím posláním je nabídnout lidem možnost seznámit se se zástupci fauny, která se vyskytuje ve východních Čechách.

Ve vlastní expozici žijí dravci, sovy, větší druhy pěvců a někteří savci. K vidění je zde například naše největší sova - výr velký, a stejně tak i jedna z nejmenších a nejvzácnějších sov - sýček obecný. Ze savců upoutá majestátný pohled rysa ostrovida a dětské návštěvníky vždy zaujme veverka žadonící o oříšek nebo ochočená liška Myška, která je jednou z prvních zachráněných živočichů. Dnes je jí 16 let. Nejnovějším přírůstkem je několik vyder, které se v České republice nekontrolovaně rozmnožují.

Pohled na jednu řadu voliér

Návštěvníci záchranné stanice mohou dojít až na okraj lesa a podívat se z oka do oka divokému praseti či koze domácí. V okolí najdou také několik desítek informačních tabulí, které jsou součástí naučné stezky.

Záchranná stanice Pasíčka v Proseči na Chrudimsku je přístupná návštěvníkům každý víkend až do konce října. V sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin.

autor: jsl
Spustit audio