V žateckém muzeu uvidíte Háčkované dějiny zemí českých. Od pravěku až po současnost

24. duben 2018
Česko – země neznámá

Dějepis většinou nepatří mezi oblíbené školní předměty. Na výstavě Háčkované dějiny zemí českých, která je momentálně k vidění v muzejním objektu Křížova vila v Žatci, je to ale něco docela jiného. Pobavíte se na ní, připomenete si české legendy a pověsti a navíc se dozvíte řadu historických faktů.

Háček je kouzelná hůlka, říká Lenka Bednářová, která se háčkování věnuje už dlouhá léta a pod jejímiž prsty se zrodilo i pestré panoráma postav a osobností českých dějin. Na výstavě je k vidění 26 výjevů z různých období – od pravěku a lovců mamutů přes Kelty, věrozvěsty Cyrila a Metoděje, Karla IV., Jana Žižku, Marii Terezii a další osobnosti české historie. Mimořádně zdařilé je zpodobnění Tomáše Garrigua Masaryka nebo císaře Františka Josefa I. A nechybí ani historie zcela nedávná, mezi figurkami najdete i prezidenty Václava Havla a Václava Klause.

Celé dílo trvalo Lence Bednářové dva roky, při přepočtu na čistý čas práce to bylo 700 hodin. A také spotřeba materiálu byla úctyhodná. Na háčkované české dějiny padlo neuvěřitelných 18 kilometrů příze, 400 korálků a 23 kilogramů dámských punčoch, které slouží jako výplň jednotlivých postaviček.

První postavičkou, kterou Lenka Bednářová vytvořila, byl skřítek Kaštánek pro její malou neteř. Později pro synka Tomáše stvořila různé pohádkové postavičky a hrdiny z televizních večerníčků. A právě „večerníčkovská“ kolekce a soubor Háčkované dějiny zemí českých jsou zapsány v pelhřimovské Knize rekordů a kuriozit. Její práce ale došla uznání i v zahraničí – háčkované figurky mohli obdivovat lidé v Mexiku, Japonsku, v USA a v několika zemích Evropy.

Tajuplný Václav Havel

Jednotlivé výjevy z českých dějin sestavil z háčkovaných figurek pracovník Regionálního muzea v Žatci Miroslav Černý. A i když podobnost jednotlivých postaviček se skutečnými osobnostmi je až obdivuhodně věrná, trochu ho prý potrápil prezident Václav Havel. Tato figurka dorazila totiž v krabičce společně se třemi figurkami Eskymáků. A tak se Miroslav Černý pustil do podrobného studia života Václava Havla, aby zjistil, zda někdy k takovému setkání došlo.

Prezident Václav Havel

A protože nedošlo, nejprve usoudil, že by se mohlo jednat o zpodobnění Jana Eskymo Welzla, což byl český cestovatel, dobrodruh, lovec, zlatokop, náčelník Eskymáků a nejvyšší soudce v Nové Sibiři. Jakkoli zní tento výčet fantasticky, byla to skutečně existující postava, která k českým dějinám rozhodně patřila. Jenže podoba figurky s Václavem Havlem, včetně malinko kratších nohavic u kalhot byla tak věrná, že se rozhodl obrátit s dotazem přímo na autorku Lenku Bednářovou. A dozvěděl se, že jde skutečně o Václava Havla a Eskymáci mají signalizovat, že se za jeho prezidentování naše země otevřela světu.

Pro potřeby žatecké výstavy ale dostal Václav Havel jinou společnost – pionýry – ještě s vtipným dodatkem, že je třeba přeměnit košile. Ostatně vtipné popisky nechybějí ani u dalších výjevů. Chcete-li si Háčkované dějiny zemí českých užít, moc neváhejte. V muzejním objektu Křížova vila v Žatci budou k vidění do 22. července 2018. Více na internetových stránkách muzea.

Spustit audio