Valaši si na vrchu Vartovna postavili vlastní Eiffelovku

10. duben 2014
Česko – země neznámá

Důležité je mít přehled o tom, co se kde děje. Své o tom věděli i valašští portáši. Jejich prací bylo sledovat nepřítele, který by chtěl projít skrz jejich území. Portáši dohlíželi i na pořádek na celém Valašsku a díky jejich působení se jeden z vrchů, kousek za Vizovicemi, jmenuje Vartovna. Dlouho tu ale žádná Vartovna nestála, a tak se místní rozhodli postavit na vrcholu kopce rozhlednu.

Od roku 2009 se tak mohou návštěvníci dostat 37 metrů nad oficiální vrchol kopce, který je vysoký 651 metrů. Nová rozhledna získala právem přezdívku „Valašská Eiffelovka“. Díky její kráse a nádhernému výhledu proudí na vrchol v turistické sezoně stovky až tisíce lidí. Někteří tam možná hledají poklad, který je podle pověsti ukrytý ve skále pro vrchem Vartovna. Jiným ale jistě stačí nádherný rozhled. Vidět je odsud až do Otrokovic nebo na Slovenskou stranu Beskyd.

Pokud bude foukat silnější vítr, pak vás čeká na „Valašské Eiffelovce“ i trocha dobrodružství. Věž je poměrně vysoká a umí se docela kymácet, nicméně je prý bezpečná, a tak se nemusíte bát, že by s vámi spadla. Mimochodem, když opravdu fučí, tak rozhledna díky své kovové konstrukci i „zpívá“. Nečekejte ale žádné muzikálové představení, je to změť „kovových“ tónů.

Orientační mapy na rozhledně

Na kopec se dá dostat hned z několika stran. Nejoblíbenější je u turistů příchod od obce Seninka. Možná je to proto, že je to nejkratší cesta, dlouhá jen 3,5 kilometru, ale zato je docela strmá. Na vrchol se dá dostat také z oblíbeného turistického mezníku na Sirákově. Krásná túra vede i od Vsetína, po modré je to odtud zhruba jedenáct a půl kilometru. Vsetín je dobrý výchozí bod i kvůli bezproblémové dopravní dostupnosti jak autobusem, tak vlakem.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio