Valdek býval nedobytný. Dnes je z hradu zřícenina s načervenalými zdmi

29. srpen 2016
Česko – země neznámá

Oblast Vojenského výcvikového prostoru Jince v centrálních Brdech byla dlouhá léta nepřístupná. Od roku 2015 je ale areál zpřístupněn, a tak si můžete prohlédnout mnohé zapomenuté objekty. Třeba zříceninu hradu Valdek, který zbudoval rod Buziců za posledních Přemyslovců.

Valdek byl nedobytným hradem. Vyrostl na ostrém skalním ostrohu, který obtéká Červený potok. I samotná zřícenina působí tajemně díky načervenalým kamenům. V širokém okolí se totiž v minulosti už od středověku těžila železná ruda a horniny této oblasti mají stopy železitých sloučenin. Proto jsou načervenalé spolu s okolními skálami.

Dodnes se zachoval hradní příkop, který vznikl v podstatě přirozeně v prostoru mezi skalními útesy, působivá je původní raně gotická vstupní brána i válcová věž. Tu počátkem 20. století upravil Klub českých turistů.

Původní schodiště na vrchol už sice neobjevíte, ale můžete se projít průrvou ve třímetrové zdi. Vychutnáte si alespoň vnitřní prostor zachovalé věže. Hrad měl geometricky zajímavý půdorys. Stěny paláce jsou v nepravidelných úhlech a mají zaoblené hrany. Ve zdech paláce jsou dodnes dobře patrná okna i otvory po trámech.

Historická exkurze

Ve 13. století vybudoval hrad Valdek purkrabí Pražského hradu Oldřich Zajíc z Valdeka, který na stavbě nešetřil. Jeho vnuk Vilém Zajíc z Valdeka měl od roku 1317 na starosti výchovu kralevice Václava, pozdějšího Karla IV.

Vstupní brána má samostatný vstup pro pěší i pro kočár

Počátkem 15. století přešel hrad do majetku krále Václava IV. a dočkal se významné přestavby a rozšíření na dvojpalácové sídlo s vysokou válcovou obranou věží – tzv. bergfritem. Po bitvě na Bílé hoře se Valdek stal majetkem Martinských knížat.

Martinicové ale žili na Smečně a Valdek postupně chátral. Mezi poslední vlastníky patřili majitelé hořovického panství - hessenský kurfiřt Friedrich Wilhelm von Hanau, který zříceninu nechal opravit v romantickém stylu, čímž objekt zachránil před úplným zánikem.

Poslední majitel hrabě von Schaumburg stavbu zpřístupnil také turistům. Ve 20. století bylo okolní území včetně hradu Valdek zahrnuto do Vojenského újezdu. Od roku 2015 se Valdek nachází v CHKO Brdy.

Spustit audio