Vánoční kaktus – strážce manželského života. Přečtěte si, jak na to

13. prosinec 2018

Vánoční kaktus patří ke květinovým stálicím. Říká se, že je to strážce manželského života. Je to klasická staročeská babičkovská rostlina. V Čechách se zabydlela už v 19. století a oblíbili si ji hlavně lidé ve venkovských chalupách.

„Když se nevěsta vdávala a odcházela z domu, z maminčina kaktusu si odnášela tzv. oplégr. Ten pak zasadila do zeminy a přála si, aby na Vánoce zase vykvetl a strážil její manželské štěstí,“ připomíná jednu z dávných tradic zahradník František Hlubocký.

Chcete, aby kvetl o Vánocích?

„Vánočních kaktusů je několik odrůd a mají lehce rozdílnou dobu kvetení. Ty, které mají bílé, růžové, až červené květy, kvetou právě okolo Vánoc. Oranžové a tmavě vínové jsou pozdnější a mohou vykvést  až na Velikonoce.

Přicházejí první mrazíky. Nejvyšší čas přestěhovat domů mandevily, ibišky i oleandry

Oleandry jsou krásné, ale také jedovaté

Mandevila patří mezi liány s nálevkovitými květy nejrůznějších barev. Je rozšířená ve Střední a Jižní Americe, ale jak se otepluje, začíná se zabydlovat i na českých zahradách. Ale pozor, stejně jako ibišek, oleandr nebo mučenka, zimu venku nepřežije.

Vánočnímu kaktusu vyhovuje letnění. Po Zmrzlých vystrčte květinu ven, ale raději do stínu. Je to rostlina epifitní. Pochází z Ekvádoru, kde roste pod korunami stromů nebo keřů, rozhodně ne na prudkém slunci. Na podzim kaktus ukliďte domů, dejte ho někam ke světlu, nemusí mít moc tepla. Nechte ho v klidu až do doby nakvétání. Zalévejte s rozmyslem, nepřelévejte.

Vánoční kaktus by se neměl přenášet v době, kdy začíná nasazovat květy. Jinak se může stát, že vám poupata opadají a bude po parádě. „Když už je kaktus rozkvetlý, přenos snese. Ale pokud ho skutečně potřebujete přestěhovat s poupaty, vybírejte velmi podobné místo na novém působišti. O to totiž jde. Poupata opadají proto, že se rostlina dostane do jiného prostředí, které jí nevyhovuje. Může se to týkat rozdílné teploty v místnosti, světelnosti a dalších faktorů,“ říká František Hlubocký.

Vánoční mimóza

Mimóza je krásná tropická rostlina s květy připomínající žluté kuličky. U nás se moc pěstovat nedá, ale na Vánoce se vozila už za První republiky do Čech. I dnes ji můžete v některých květinářstvích vidět. Je ale problém udržet ji pěknou delší dobu. Proto je lepší nechat ji dva, tři dny ve váze, a když vidíte, že její životnost končí, rychle ji vyndejte a usušte si ji, aby udržela barvu a tvar. Stačí pověsit ji nad radiátor. Usušená vám bude mimóza dělat radost další půlrok.

Živé květy patří k Vánocům

Na vánoční stůl patří vždy něco čerstvého, rozkvetlého. Suché květiny tam naopak nepatří. To jsou vzpomínky na něco, co už bylo. Vánoce symbolizují předzvěst jara, rozveselení. Proto by pro ně měla být typická žlutá barva. Vánoční stůl oživíte například rozkvetlou zlaticí ve váze.  

Za První republiky se také rychlili konvalinky, stoly zdobily azalky a bramboříky, které se opět vracejí do módy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.